Wat is Theory of Constraints?

De Theory of Constraints (TOC) is een Lean management concept voor organisatieverandering, voornamelijk gericht is op winstverbetering. Voor het eerst geïntroduceerd in 1984 door Dr. Eliyahu Goldratt in zijn boek ‘The Goal’.

Het essentiële concept van TOC is dat elke organisatie ten minste één beperking heeft. Een beperking is een factor die de organisatie ervan weerhoudt om meer te krijgen van wat ze ook nastreeft, meestal winst. 
De Theory of Constraints richt zich op beperkingen zoals bottleneck-processen in een productieorganisatie voor werkplaatsen. Echter bestaan er ook beperkingen in non-productieorganisaties, zoals de marktvraag of het vermogen van een verkoopafdeling om de marktvraag in orders te vertalen.

De Theory of Constraints definieert een set tools die kunnen worden gebruikt om beperkingen te beheren en op te lossen, waardoor de winst toeneemt. De meeste bedrijven kunnen worden gezien als een gekoppelde reeks processen die inputs omzetten in verkoopbare outputs. TOC modelleert dit systeem als een ketting, en pleit voor het bekende gezegde dat "een ketting slechts zo sterk is als zijn zwakste schakel." 

Goldratt definieert het proces in vijf stappen:  
1.            Identificeer de beperking
2.            Beslis hoe de beperking wordt benut
3.            Onderschik al het andere
4.            Los de beperking op 
5.            Keer terug naar stap 1, maar pas op voor ‘inertie’ ofwel stilstand.