Wat is talent acquisition?

Bij talent acquisition draait het om het op een strategische manier werven en behouden van specifiek talent. Hierin verschilt talent acquisition dus wezenlijk van recruitment. Waar het bij recruitment gaat om het (snel) tactisch invullen van een openstaande vacature waarbij er gewerkt wordt vanuit de korte-termijngedachte, wordt er bij talent acquisition vooral gekeken naar de lange termijn.

Een strategie voor toekomstige vacature

Hoewel ze als begrip regelmatig door elkaar worden gebruikt, zijn talent acquisition en recruitment geen synoniemen van elkaar. Feitelijk is recruitment een onderdeel van het totaalplaatje dat we talent acquisition noemen. Bij recruitment wil je concreet openstaande vacatures zo snel mogelijk invullen. Bij talent acquisitie ga je strategisch te werk om (toekomstige) vacatures in te vullen. Vooral als het gaat om specialistische rollen, managementfuncties en schaarse profielen, is een goede talent acquisition-strategie van onschatbare waarde.

Het aanleggen van talent pools

Je gaat dus op zoek naar geschikt talent nog voordat er een bepaalde functie vrijkomt of zelfs ook maar bestaat. Op deze manier bouw je als Talent Acquisition Specialist aan een database met potentiële kandidaten, ook wel bekend als talent pool. Op het moment dat er dan een wervingsaanvraag komt, ben je in staat om daar als Talent Acquisition Expert vlot op in te spelen met meerdere geschikte (interne en/of externe) talenten. Bijkomend voordeel van talent pooling is overigens dat de desbetreffende high potentials vaak interessant zijn voor meerdere opdrachtgevers!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Naar interne vacatures Brunel