Wat is Java?

Java is een programmeertaal en hoewel we het hier dus niet hebben over het Java uit de aardrijkskundeboeken, is een stukje geschiedenis wel op zijn plaats. Er valt namelijk heel veel interessants te vertellen over Java als programmeertaal, ook voor mensen die nog niet zo thuis zijn in de materie. Een programmeertaal dus, ontstaan in het Amerika van de jaren ’90. Niet gebaseerd op algoritmen, maar op objecten: in het kort OO, naar het Engelse Object Oriented. Kort gezegd betekent dit dat een systeem wordt opgebouwd uit objecten, zoals bepaalde bestanden, een stuk tekst of een lijst met gegevens. Het handige van een objectgeoriënteerde omgeving is dat een object eigenschappen kan overnemen van een moederobject, zodat er heel makkelijk meerdere varianten van een bepaald object kunnen worden gemaakt. Diverse versies van hetzelfde dus. Klinkt dit agile? Dat is ook de bedoeling!

Lees meer over Java developers Java vacatures

Java kom je overal tegen

Of je nu verslingerd bent aan je Mac of liever met Windows of een ander besturingssysteem werkt, Java is een platformonafhankelijke taal en is er dus voor iedere PC-gebruiker. Sterker nog, je komt Java op heel veel websites tegen als plug-in en profiteert zo van alle voordelen zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt. Ook computerspellen, smartphones en servers draaien goed op Java.

Er zijn dus flink wat plussen te noemen over deze programmeertaal, die qua syntaxis voornamelijk gebaseerd is op C++. Maar voordat de eindgebruikers beleven wat het betekent dat codes ‘clean, clear and consistent’ zijn, zullen deze natuurlijk eerst geprogrammeerd moeten worden. En daarvoor zijn er specialisten nodig, die er hun werk van maken om te programmeren wat er te programmeren valt. Maar daar blijft het voor een ‘Javaan’ niet bij. Zo houdt deze zich ook bezig met het ontwerpen en implementeren van Java-toepassingen, bijvoorbeeld voor websites, games of mobiele telefoons. Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan het onderhouden, testen en verbeteren van bestaande Java-toepassingen.

Direct solliciteren? Stuur ons dan een open sollicitatie.

Solliciteer hier