Wat is ICT?

ICT (Kort voor Information and Communications Technology) is een overkoepelende term voor alle diensten en termen die te maken hebben met digitale data en communicatie. Dit kan variëren van bijvoorbeeld televisie, telefoon en computer, tot satellietsystemen, Artificial Intelligence en Virtual Reality.

De term ICT is ontstaan in de jaren ’80, rond de tijd dat het internet zoals wij het nu kennen, ontstond in Amerika. Sindsdien is de ICT-branche hoofdverantwoordelijk geweest voor de versnelde mondialisering, welke ervoor heeft gezorgd dat 87% van de mensen in ontwikkelde landen toegang hebben tot het internet. Hierdoor is de term “Global Village” ontstaan, die de groeiende mate van connectiviteit van de wereldbevolking aanduidt.

ICT is een van de snelst groeiende technologische branches, zowel op het gebied van ontwikkelingen, als het aantal mensen werkzaam in de sector. Zo toonde een onderzoek van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) in 2019 aan dat de IT-arbeidsmarkt naar verwachting voorlopig erg krap blijft. Een krapte van deze mate is alleen bekend in de IT-sector.