Wat is een recruiter?

Een recruiter is een specialist op het gebied van werving en selectie binnen een organisatie of bureau en neemt alle recruitment taken op zich. De term komt oorspronkelijk uit het Engels, maar in Nederland wordt tegenwoordig vaak ook voor de term ‘recruiter’ gekozen boven de Nederlandse vertaling ‘rekruteerder’. Voor een recruiter is de belangrijkste taak het vinden van een match tussen werkgever en werknemer.

Recruiter vacature

Wat doet een recruiter?

Een recruiter zoekt, selecteert en contracteert kandidaten voor een tijdelijke of vaste vacature, of zoekt naar geschikte vacatures voor werkzoekenden. Tijdens het wervings- en selectieproces wordt gebruikt gemaakt van het eigen netwerk, kennis van de arbeidsmarkt, social media, social networking sites, vacaturebanken, jobboards en andere online en offline bronnen.

Recruiters: welke soorten zijn er?

  • Een corporate recruiter zoekt uitsluitend mensen voor het bedrijf waar de recruiter werkzaam is. Het is dus een ‘interne’ recruiter. Een corporate recruiter werkt vaak op de afdeling personeelszaken of humanresourcesmanagement (HRM) team van het desbetreffende bedrijf en zoekt nieuw personeel in meerdere markten en sectoren.
  • Een recruitment consultant werkt bij een recruitmentbureau, ook wel ‘werving- en selectiebureau’. Recruitment consultants werven niet uitsluitend voor het bedrijf waar ze werken, maar ook voor externe organisaties.
    Recruitment consultants zijn vaak ook de schakel tussen het recruitmentbureau, de kandidaat en opdrachtgever. Ze bouwen een vertrouwensband op met de kandidaat en zetten zich in voor o.a. de onderhandeling van arbeidsvoorwaarden van de kandidaat. Recruitment consultants zijn ook vaak de sales personen van de organisatie.
  • Recruiters die voor uitzendbureaus werken worden intercedenten genoemd. Het verschil in het werving en selectieproces tussen uitzendbureaus en recruitmentbureaus zit bij het aannemen van een kandidaat. Een kandidaat wordt bij een recruitmentbureau vaak voorgesteld aan een werkgever na het selectieproces. Deze werkgever bepaald vervolgens of de kandidaat aangenomen wordt of niet.
    Bij een uitzendbureau treedt een kandidaat na het selectieproces in dienst bij het uitzendbureau. Vervolgens wordt deze kandidaat uitgezonden bij een opdrachtgever. Ook werven recruitmentbureaus vaak hoger opgeleid personeel dan uitzendbureaus.
    Een andere, vergelijkbare vorm van uitzenden is detacheren. Bij detachering treedt een kandidaat in dienst bij de detacheringsorganisatie. Vervolgens wordt de werknemer op projectbasis uitgezonden bij verschillende opdrachtgevers. Verschillen tussen uitzenden en detachering.
  • Headhunters zijn recruiters die gespecialiseerd zijn in het werven van kandidaten voor hogere functies. Dit wordt ook wel ‘executive search’ genoemd.

Recruiter worden?

Wil je aan de slag als recruiter of heb je al ervaring als recruiter en ben je op zoek naar de volgende stap? Solliciteer dan via de website op onze recruiter vacature!