Wat is een full stack developer?

Een full stack developer is een allround software ontwikkelaar die vooral brede kennis heeft. In de volksmond wordt aan een full-stack developer gerefereerd als een software engineer die zowel de back-end als de front-end kant kan programmeren.

Full stack developer vacatures Diensten voor opdrachtgevers

Wat doet een full stack developer

Een full stack developer heeft standaard een brede kennis van tools, technieken en programmeertalen. Ze houden zich bezig met de complete ‘stack’, het hele pakket. Denk aan het ontwerpen en bouwen van webapplicaties, front-end design en testen van websites en het monitoren van ontwikkelde software.

Werkzaamheden full stack developer

Omdat een full stack developer een brede kennis heeft, kan ook het takenpakket behoorlijk breed zijn. Enkele voorbeelden van werkzaamheden van een full stack developer zijn:

 • Front-end design van websites
 • Bouwen van databases
 • Ontwerpen en ontwikkelen van API’s en microservices
 • Uitrollen en implementeren van ontwikkelde software, applicaties en tools
 • Testen en monitoren van software
 • Databeveiliging
 • Onderhouden en bouwen van koppelingen met externe partijen
 • Reviewen van code gemaakt door (embedded) software engineers

Waar werken full stack developers?

Een full stack developer kan, net als software engineers of programmeurs, aan de slag bij bedrijven waar IT een belangrijke rol speelt. Vooral middelgrote tot grote bedrijven, hebben vaak een eigen IT-afdeling waar ontwikkelaars aan de slag gaan. Denk aan banken, verzekeraars, gemeenten of ministeries.

Full stack developers kunnen ook werken bij webbureaus of softwarebedrijven die in opdracht van bedrijven en organisaties websites, apps, tools en software ontwikkelen.

Steeds vaker zien we dat bedrijven kiezen voor interim full stack developers. Deze ontwikkelaars zijn in dienst bij detacheerders, zoals Brunel. Bedrijven huren full stack developers in voor een bepaalde periode of voor de duur van een project. Lees hier meer over de detachering van IT-professionals.

Hoe word je een full stack developer?

Om full stack developer te worden, volg je eerst een ICT-opleiding. Dit zijn voorbeelden van opleidingen die een goede eerste stap zijn:

 • Informatica (hbo/wo)
 • Technische Informatica (hbo/wo)
 • Software engineering (hbo)
 • System and network engineering (hbo)
 • Communication en multimedia design (hbo)

Uit ervaring weten we dat het nog veel belangrijker is om kennis op te bouwen met bepaalde systemen, tools of softwaretalen. Voorbeelden hiervan zijn: Oracle, Progres, Git, ASP, MVCWeb, Api, .Netcore, Nuget, Node JS, Symfony, Docker, Linux, Apache, MySQL.

Verschil full stack developer en software engineer

Een full stack developer is iemand die zowel front- als backend kennis heeft. Ze zijn bekend met diverse programmeertalen, bouwen aan databases, ontwikkelen applicaties en API’s voor websites en hebben bijvoorbeeld ook IT-projectmanagement skills. Kortom, ze hebben een hele brede kennis van software- en applicatieontwikkeling.

Een software engineer maakt software applicaties en schrijft codes op basis van een programmeertaal. De software wordt uitvoerig getest met als doel om een perfect werkende applicatie op te leveren. Software engineers zijn ware specialisten op slechts een enkel onderdeel binnen software- en applicatieontwikkeling. Toch liever aan de slag als software engineer? Bekijk hier de huidige software engineer vacatures

Op zoek naar een baan als Full stack developer? Solliciteer via onderstaande link.

Full stack developer vacatures