Wat is een compliance officer?

Wat is compliance officer? Je hebt de term vast weleens voorbij horen komen, maar je hebt misschien eigenlijk geen idee wat een compliance officer nou eigenlijk doet. Een Compliance Officer zorgt ervoor dat de wet- en regelgeving wordt nageleefd. Waar dat nou precies over gaat, leggen we je verder uit.

Wat doet een compliance officer?

In de financiële dienstverlening gaat het hier om de invoering en naleving van regels die bedrijven en instellingen krijgen opgelegd van de overheid of financiële toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een compliance officer werkt voornamelijk bij financiële instellingen zoals banken of verzekeraars. Veel grote bedrijven hebben tegenwoordig vaak zelf ook een eigen compliance afdeling. Ook werkt de persoon veel samen met andere afdelingen en personen. Het is mogelijk dat hij een onafhankelijke rol bekleed als adviseur van een instelling, maar hij kan ook in dienst zijn van het bedrijf. Benieuwd naar de rol van een compliance officer anno 2021? Lees dan hier de blog. 

Het takenpakket van een compliance officer

Een compliance officer heeft een gevarieerd takenpakket. Een takenpakket waar veel vrijheid bij komt kijken en vol met uitdaging zit. Een compliance officer kan vaak ook zelf een eigen planning maken. Wat dus erg belangrijk is voor de werkzaamheden van een compliance officer, is dat diegene alles af weet van de geldende (internationale) wet- en regelgeving. Deze zijn continue in verandering en blijven toenemen, dus is het belangrijk dat een compliance officer goed op de hoogte is van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de wet- en regelgeving. Een compliance officer geeft advies aan de hand van de regelgevingen. Dit kan zijn over de interne regelgeving van het bedrijf, bij transacties en gedragingen van de werknemers, het opstellen van een compliance-risicoanalyse en nog veel meer. Weet je nu wat een compliance officer doet en ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Klik dan hier voor de compliance officer vacatures.