Wat is detachering?

Wat is detachering?

Detachering is kort gezegd het ‘uitlenen’ of verhuren van personeel[1] aan een derde partij, vaak de opdrachtgever. Het gaat meestal om een relatief lange termijn, van minimaal enkele maanden. Vaak gaat het om hoogopgeleid personeel, waar het bij uitzenden ook vaak om praktisch opgeleiden mensen gaat. Lees hieronder meer over de verschillen tussen hoe een detacheringsbureau werkt en hoe het via een uitzendbureau werkt.

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?

Werken op detacheringsbasis biedt de gedetacheerde de flexibiliteit van het opdoen van ervaring bij verschillende opdrachtgevers, gecombineerd met de zekerheid van één contract. Werk je als uitzendkracht, dan gaat dat op basis van een nieuwe uitzendovereenkomst per project/werkgever.

Daarnaast stopt een overeenkomst voor uitzenden zodra de uitzendperiode is afgelopen óf voortijdig wordt beëindigd, om wat voor reden dan ook. Je hebt als gedetacheerde dus meer zekerheid dan wanneer je werkt als uitzendkracht. Meer weten over het verschil tussen detacheren en uitzenden? Bekijk dan ons artikel over: Verschil tussen uitzenden en detacheren

Als gedetacheerde ben je altijd zeker van een vast inkomen

Als je gedetacheerd wordt, dan ga je op interim basis aan de slag bij verschillende bedrijven, die jou inlenen. De ene keer rond je een project af in drie maanden, daaropvolgend kan het zijn dat je je voor langere tijd bindt aan een heel ander bedrijf. Dit alles gebeurt op basis van een en dezelfde detacheringsovereenkomst. 

Op deze manier ben je als gedetacheerde altijd verzekerd van het inkomen dat vermeld staat in de overeenkomst, óók als er na afloop van de ene opdracht niet direct een nieuw project beschikbaar is voor je. Of als een inleenperiode eerder tot een einde komt dan gepland

Het voordeel van detacheren voor de werkgever

Detachering kan een oplossing zijn voor organisaties die tijdelijk één of meerdere specialisten willen inhuren. Hieronder beschrijven we drie situaties waarin personeel inlenen via een detacheringsbureau uitkomst biedt.

1. Een bedrijf dat specialisten detacheert (inhuurt) haalt tijdelijk gespecialiseerd personeel binnen. Dit kan een oplossing zijn voor bedrijven die te maken hebben met piekdrukte, zoals de belastingdienst. Ieder jaar wanneer bedrijven hun jaarrekeningen indienen, heeft de belastingdienst veel werk aan het controleren daarvan.

2. Ook als je als organisatie een bepaalde medewerker moet vervangen, bijvoorbeeld vanwege ziekte of zwangerschap, kan detachering slim zijn. Je hoeft dan namelijk geen vacature te plaatsen en de juiste persoon te zoeken. Dit kun je als opdrachtgever overlaten aan het detacheringsbureau. Het detacheringsbureau zoekt de juiste persoon voor de klus.

3. Een derde situatie waarin detachering slim is, is voor specifieke projecten. Een bedrijf dat een app wil ontwikkelen, kan er bijvoorbeeld voor kiezen dit te doen door een heel team aan developers, inclusief product owner en scrum master, via detachering in te huren. Zeker voor specialistische klussen is dit waardevol, omdat een organisatie zo in een keer een specifieke skill of expertise tot zijn beschikking krijgt. 

Detachering is goed voor je ontwikkeling

Als gedetacheerde werknemer ben je dus officieel in dienst van het detacheringsbureau, ook al is je werkplek afhankelijk van de opdrachtgever waar je op dat moment gedetacheerd bent. Een detacheringscontract kan zowel voor bepaalde als onbepaalde tijd zijn, maar ga er maar vanuit dat je een contract aangaat voor een langere termijn. Met detacheren houd je zo de regie over je carrière, want je werkveld is altijd het gebied waarin je gespecialiseerd bent en/of waarin je je verder wil ontwikkelen. 

Detacheringsbureau Brunel

Brunel is een internationaal opererende detacheerder. We zijn voornamelijk actief binnen Engineering, Finance & Risk, IT, Legal, HR, Marketing & Communicatie. Ook hebben we van oudsher veel ervaring met detacheren in de energiesector (zoals olie en gas). Klinkt een detacheringscarrière in een van deze vakgebieden goed? Beschik jij over specifieke kennis over een van deze vakgebieden? Neem dan contact met ons op. Met onze  persoonlijke begeleiding bouw je snel aan een groot netwerk én aan een indrukwekkend cv!

Lees ook over de voordelen van detachering: Vijf verrassende voordelen.

Op zoek naar een carrière? Bekijk hier de mogelijkheden.