Wat is compliance?

Het woord compliance of compliancy komt voort uit het Engelse woord ‘to comply’, wat ‘gehoorzamen’ of ‘zich er naar schikken’ betekend. Tegenwoordig wordt Compliance gebruikt als vakterm voor de naleving van alle wet- en regelgeving in een organisatie. Vooral financiële bedrijven hebben te maken met compliance regels.

Compliance vacatures

Waarom is compliance van belang?

In de afgelopen jaren hebben de overheid, de Nederlandsche Bank (DNB) en andere financiële toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) steeds meer regels opgelegd aan financiële instellingen. Het toezicht op deze regelgeving wordt steeds intensiever. Hiermee proberen de overheid en de financiële toezichthouders integriteit in de financiële markt te behouden en bevorderen. Non-compliance, het niet houden aan deze wet- en regelgeving, leidt vaak tot hoge sancties en imagoschade voor de financiële instelling.

Hoe blijft een bedrijf compliant?

Bedrijven nemen steeds meer customer due diligence (CDD) analisten en compliance officer's aan. Ze zorgen dat het bedrijf haar klanten door en door kent (ook wel KYC of know-your-customer genoemd) en dat het zich houdt aan specifieke wet- en regelgeving, zoals:

  • de Wet op het financieel toezicht (Wft)
  • de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)
  • Markets in Financial Instruments Directive (MiFID)
  • de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA

Door dit customer due diligence onderzoek uit te voeren probeert het bedrijf de toezichthoudende organisaties zoals het Bureau Financieel Toezicht en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tevreden te houden. Het uitvoeren van customer due diligence is dus een groot onderdeel van compliance.

Werken als compliance officer?

Ben jij benieuwd wat het compliancy vakgebied voor jou kan betekenen of heb je al ervaring en ben je toe aan de volgende stap? Bekijk dan snel onze compliance vacatures!