Wat is Big Data?

Big Data is een grote dataset van informatie die exponentieel groeit en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals onderzoek of marketing. Big Data is een relatief nieuw onderwerp dat op verschillende manieren geinterpreteerd kan worden. Het kan gaan over de hoeveelheid data, de snelheid waarmee data binnen komt, of de diversiteit van de data. Wanneer data aan twee van de drie bovengenoemde factoren voldoet, dan spreekt men over het algemeen van big data. 

Vaak wordt in Big Data een onderscheid gemaakt tussen twee soorten bronnen. Dit zijn primaire bronnen (i.e. nieuwe data die wordt verzameld door sensoren, trackers of andere apparaten zoals mobiele telefoons of horloges) en secundaire bronnen (i.e. oude datasets die gecombineerd worden in nieuwe datasets). 

De reden voor de populariteit van Big Data is volgens experts omdat er steeds meer data beschikbaar komt. Het wordt daarom ook wel het "nieuwe goud" genoemd. 

Voordelen van Big Data is dat je nieuwe inzichten kan krijgen door het analyseren van grote datasets en op die manier economische waarde kan creeeren.