Heden en verleden van Brunel

 

1975 – 1994

Ingenieur Jan Brand, gevestigd in Delft, vond in 1975 een tijdelijke baan voor een collega-ingenieur. Deze eerste bemiddeling zou later het begin blijken te zijn geweest van een wereldwijd succesverhaal. Het bedrijf opereerde aanvankelijk onder de naam Multec en richtte zich op engineering. In 1987 werd onze eerste buitenlandse vestiging geopend: Antwerpen. Vanaf dat moment ging het snel; de ‘specialisten plaatsen specialisten’-formule, die dankzij Jan Brand in het DNA van het bedrijf verweven zat, sloeg in steeds meer landen aan.

Vanaf 1989 werden ook non-engineering markten aangeboord: IT, Finance, Insurance & Banking en Legal. Een naamswijziging was op zijn plaats en er werd gekozen voor Brunel, naar de bekende, innovatieve Britse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. 

1995 – nu

De internationale olie- en gassector was de volgende markt die werd verkend. In deze branche was het al langer gebruikelijk om met flexibele arbeidskrachten te werken. In 1995 werd Brunel Energy opgericht, één van de snelst groeiende bedrijfsonderdelen. Grote olie- en gasbedrijven en multinationals trokken hun specialisten aan via ons. We breidden uit met vestigingen in Schotland, de Verenigde Staten, Canada, Singapore, Australië en Duitsland. Hoogopgeleide, technische specialisten van over de hele wereld werden door ons geplaatst op projecten over de hele wereld. Twintig jaar na de oprichting kan Brunel zich profileren als een van de grootste internationale spelers op het gebied van flexibele personeelsoplossingen. 

In 1997 was Brunel klaar voor een beursgang. Investeerders verwachtten er veel van en ze kregen gelijk: in 2000 zorgden de indrukwekkende groei- en winstcijfers voor een plaats op de Next Prime Segment en in de Amsterdam Small Cap Index (AScX).

In 2000 volgt er door de snelle groei een herstructurering en wordt Jan Arie van Barneveld aangewezen als CEO van Brunel. Met hem aan het roer is het bedrijf klaar voor een volgende fase. Zijn nieuwe strategie richtte zich op operational excellence, dankzij een efficiënte IT-infrastructuur, controle- en rapporteringssystemen en een sterk georganiseerde administratie.   

730 miljoen euro omzet, 8.000 medewerkers en een netwerk van 90 kantoren in 32 landen. Dat waren in 2010 – ondanks de crisis – onze mooie wapenfeiten. Nog eens vijf jaar later is het bedrijf gegroeid naar 1,2 miljard euro omzet, 11.000 medewerkers en vestigingen in 37 landen: van Dubai tot Japan, van Australië tot Maleisië. 

In het najaar van 2017 wordt Jilko Andringa aangesteld als CEO van Brunel. Met ruim 20 jaar internationale ervaring in ons werkveld staat hij klaar om samen met Brunel een nieuwe fase in te gaan.   


 

Brunel & zeilen

Jan Brand, oprichter en nog altijd grootaandeelhouder van Brunel, heeft een passie voor zeilen. Het is dan ook geen verrassing dat ons bedrijf wordt geassocieerd met deze sport. De uitdaging, de spanning en het teamwork van zeilen sluiten naadloos aan bij onze bedrijfscultuur. Bovendien staat teamwork voor mensen. En mensen vormen het hart van onze onderneming.

In 1997 sponsorden we de grootste regatta rond de wereld: de spannende Whitbread Round the World Race. Daarna sponsorden we het Brunel team in de Volvo Ocean Race (2005). Dit leverde meteen heel wat internationale media-aandacht op. Ook in 2014 waren we de hoofdsponsor van Team Brunel in de Volvo Ocean Race. In 2017 stapte Team Brunel wederom aan boord van de VOR65 voor de meest extreme zeilrace ter wereld. 
Een perfecte illustratie dat Brunel geen enkele internationale uitdaging uit de weg gaat, zowel aan land als op zee.