Twee derde Nederlanders levert helft loon in voor leuker werk

dinsdag 10 juli 2018

Eén op vijf verwacht ten minste vijf keer van baan te wisselen

Amsterdam, 10 juli 2018 – 63 procent van de Nederlandse werknemers zegt liever de helft van zijn loon in te leveren voor een leuke baan, dan dubbel betaald te worden voor de huidige baan. Dit blijkt uit een enquête van detacheerder Brunel onder 2.446 sollicitanten. Een manier waarop de Nederlander een ‘leukere baan’ vindt, is door van werkgever te veranderen. Uit de enquête blijkt dat maar liefst één op de vijf ondervraagden tijdens hun carrière vaker dan vijf keer verwacht van baan te wisselen.

Jongeren zijn de meest mobiele groep op de arbeidsmarkt. Zo verwacht 34 procent van hen op zijn minst vijf keer van werkgever te veranderen voordat ze met pensioen gaan. “Wij merken dat het veel gebruikelijker is om van baan te veranderen dan 10 jaar geleden”, aldus Maikel Pals, Algemeen Directeur Brunel Nederland. “Uit recent onderzoek van het CBS bleek eerder al dat het aandeel werkende Nederlanders met een flexibel dienstverband tussen 2006 en 2016 is gestegen van 16 naar 22 procent van de beroepsbevolking. Voor jongeren hoeft dit overigens geen slechte ontwikkeling te zijn. Zo zien we de afgelopen jaren een duidelijke groei in tijdelijke banen waarbij werkgevers, jonge professionals inhuren voor een specifiek project.”

Bijscholing 

Bijscholing is een belangrijke manier waarop werknemers hun waarde op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Maar liefst negen van de tien ondervraagden is zeer bereid zijn huidige kennisniveau te verhogen met behulp van bijvoorbeeld extra studies of cursussen. Desondanks denkt een derde van hen (29 procent) dat een opleiding in beperkte mate bijdraagt aan het verkrijgen van een baan. Pals: “Hieruit blijkt dat de werknemer graag investeert in eigen kennis en kunde welke van directe invloed kan zijn op de dagelijkse werkzaamheden. Door te blijven leren en ontwikkelen, is hij of zij ook in de toekomst van toegevoegde waarde voor de organisatie.” 

Jackpot 

Niet alleen kiest volgens de enquête twee derde van de Nederlanders voor een leukere baan dan voor meer loon. Ook zegt 84 procent van alle ondervraagden het liefst te blijven werken wanneer zij in de loterij een jackpot van €30 miljoen zouden winnen. Pals: “Dit is een bevestiging dat de Nederlandse werknemer niet alleen maar op zoek is naar de hoogste beloning. Uit dit onderzoek blijkt een sterke wens naar zingeving en plezier in de dagelijkse werkzaamheden. De ondervraagden zijn bereid in zichzelf en de werkgever te investeren, maar zijn ook niet bang om – wanneer het nodig is – van baan te wisselen.”

Over Brunel 

Brunel is een wereldwijd opererende, zakelijk dienstverlener, gespecialiseerd in projectmanagement, detachering en consultancy in de vakgebieden Engineering, IT, Finance & Risk, Insurance & Banking, Legal, Marketing & Communicatie, HR en alle disciplines in de olie- en gasindustrie. Sinds haar oprichting in 1975 heeft Brunel zich ontwikkeld tot een internationale groep met meer dan 12.000 medewerkers en een jaaromzet van Euro 790 miljoen (2017). Brunel opereert vanuit een eigen, internationaal netwerk met 106 kantoren in 37 landen. Brunel International NV is genoteerd aan Euronext Amsterdam NV en opgenomen in de Small Cap Index (AScX).

Default Image size (1920x840)

Recruitment Onderzoek:
Carrière Dilemma's

Bekijk hier de resultaten van ons onderzoek

Upload je cv

We zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv

Like it? Share it!