De productmanager 2.0 is specialist met klantgeweten

dinsdag 14 februari 2017

Inspiratie van productmanager 2.0 ligt bij agile omgeving van start-ups

AMSTERDAM – Arbeidsmarktspecialist Brunel onderzocht de veranderende rol van productmanagement binnen de financiële dienstverlening en publiceert hier vandaag een whitepaper over. Uit dit onderzoek blijkt dat traditionele organisaties kampen met een gebrek aan flexibiliteit en productmanagers niet voldoende in staat zijn om in te spelen op de steeds sneller veranderende markt. De oplossing lijkt te liggen binnen de agile methodiek die veel start-ups kenmerken, met een productmanager die een T-shaped productspecialist is. Deze productmanager is breed inzetbaar en heeft diepe kennis van de klant. Een productmanager met een klantgeweten dus.

Nieuwe eisen

 De eisen die gesteld worden aan de productmanager 2.0 verschillen aanzienlijk aan de gestelde eisen in het verleden. Dit is het gevolg van de markt die zo snel verandert dat de organisatie en de productmanagers flexibel ingericht moeten zijn om op veranderingen in te kunnen spelen. Een agile organisatie zoals bijvoorbeeld start-ups die hanteren is het juiste antwoord volgens het onderzoek. Harry Wichers, Manager Business Development Marketing & Communicatie: “Technologische ontwikkelingen en snel veranderende klantenwensen verlangen productmanagers die de brug weten te slaan tussen meerdere disciplines zoals data-analyse en communicatie. Dat kan in een agile ingerichte organisatie waarin zij heel snel kunnen handelen indien gewenst. De productmanager is dan ook niet langer een specialist maar multi-disciplinair: de T-shaped specialist is geboren.” Dit vergt een aanpassing van de organisatie. De agile manier van werken zoals bekend bij start-ups is daarop het antwoord. “De productmanager binnen een agile organisatie weet door middel van data-analyse feitelijk te ondersteunen en weet hierdoor zelfs te voorspellen en consumenten nog proactiever te benaderen. De productmanager 2.0 heeft een klantgeweten en ontwikkelt alleen als er klantwaarde wordt toegevoegd”, aldus Wichers.

T-shaped specialist

Brunel kwam tot deze conclusies na een uitgebreide literatuurstudie en interviews onder 25 ervaren productmanagers. Als arbeidsmarktspecialist is het voor Brunel absoluut noodzakelijk om de eisen ten aanzien van de productmanager 2.0 te kennen. Brunel leidt de medewerkers die zij detacheren namelijk als sinds jaar en dag op, dus de laatste inzichten zijn daarbij onontbeerlijk. Harry Wichers: “Productmanagement zal een zeer prominente rol vervullen binnen agile organisaties. Maar dan moeten productmanagers daar wel klaar voor zijn. Wij ontwikkelen onze productmanagers tot T-shaped managers: met zowel brede als diepe kennis die goed samenwerken met alle disciplines. Naast productkennis moeten ze ook bèta-marketeer zijn, beheersen ze customer-experience vaardigheden en zijn ze bedreven in campaign management en communicatie.”

Upload je cv

Wij zijn altijd op zoek naar Agile specialisten! Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv

Like it? Share it!