Bedrijven: liever jongere dan oudere werknemers

maandag 10 december 2012

Nederlandse IT-managers trekken liever jongeren dan oudere werknemers aan. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze de onevenwichtige leeftijdsopbouw binnen het bedrijf willen verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van Brunel onder 148 IT-managers uit verschillende branches. Daarnaast geven de IT-managers aan behoefte te hebben aan innovatief denken en ondernemerschap, iets wat ze wel bij jongeren en in mindere mate bij ouderen aantreffen.

Jongeren innoveren meer

Maar liefst 85% van de ondervraagde IT-managers geeft aan liever jongeren aan te trekken dan ouderen. Volgens de respondenten zijn jongeren innovatiever en ondernemender dan ouderen. ‘De veel gehoorde klacht dat ouderen duurder of te duur zouden zijn wordt niet als reden aangegeven om voor jongeren te kiezen’, zegt Marco Visser, Commercieel Manager Brunel IT. ‘Jongeren hebben eigenschappen die gewild zijn. De IT-managers uit ons onderzoek zeggen ook behoefte te hebben aan jongeren omdat ze nog op te leiden zijn en wegens hun motivatie en hun nieuwe ideeën’. Voor de 15% van de IT-managers die geen voorkeur heeft voor jongeren is de belangrijkste reden hiervoor hun gebrek aan ervaring en kennis. Meer ervaren werknemers hebben dit juist wel, wat volgens hen een pluspunt is.

Evenwichtige leeftijdsopbouw

Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van werknemers in Nederland relatief hoog. Volgens recent onderzoek het Centraal Bureau voor de Statistiek ligt deze op ruim 41 jaar oud. Het terugbrengen van het evenwicht in de leeftijdsopbouw van het bedrijf is dan ook voor de ondervraagde de belangrijkste reden om voor startende werknemers te kiezen. ‘Een onevenwichtige leeftijdsopbouw is onwenselijk voor bedrijven. Je ziet dat in bedrijven die dit hebben vaak een conservatieve sfeer heerst’, zegt Visser. ‘Dat kan er bijvoorbeeld gemakkelijk toe leiden dat bedrijven niet met de tijd meegaan en de boot missen.’

Like it? Share it!