Financiële sector vreest uitstroom

woensdag 21 november 2012

Artikel FD over onderzoek Brunel onder financials over de arbeidsmarkt van de toekomst:

De financiële wereld staat aan de vooravond van een groot tekort aan specialisten. Dit komt door een grote uitstroom, mede vanwege de vergrijzing, en een geringe loyaliteit van de werknemers aan de financiële sector. Dat blijkt uit een onderzoek van zakelijk dienstverlener Brunel onder 500 werknemers en 125 leidinggevenden in deze sector.
Ongeveer 55% van de leidinggevenden in de financiële sector rekent de komende tijd op een afname van personeel op zijn of haar afdeling, terwijl slechts 19% denkt dat de afdeling de komende tijd zal groeien. Momenteel werken bij de Nederlandse financiële dienstverleners ongeveer 250.000 mensen en hebben deze bedrijven in totaal rond de 7000 vacatures.

Op de financiële afdelingen is het aantal 55-plussers de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 15% en is de gemiddelde leeftijd de laatste twee decennia opgelopen van 35 naar 41 jaar. De leidinggevenden maken zich dan ook grote zorgen over het geringe aantal jongeren dat kiest voor een carrière in deze sector. Zij zijn volgens het onderzoek voornamelijk op zoek naar ontplooiings- en doorgroeimogelijkheden en die zouden op de financiële afdelingen als relatief gering worden ervaren.

Dat komt voor een groot deel doordat veel werkgevers de gaten op de financiële afdelingen flexibel willen invullen, terwijl werknemers kiezen voor de zekerheid van een vaste baan. Maar liefst 59% van de respondenten geeft in het onderzoek aan een vaste arbeidsrelatie te  willen, terwijl slechts 15% de voorkeur geeft aan flexibiliteit. Dit heeft tot gevolg dat het niet meevalt kandidaten te vinden voor de vacatures op de financiële afdelingen. Een derde van de werkgevers heeft nu al grote problemen bij het opvullen van de gaten op de financiële afdelingen. Veel werknemers in de financiële wereld zijn op zoek naar een nieuwe baan (38%) of oriënteren zich op de arbeidsmarkt (52%).

‘De aantrekkingskracht van onze sector staat sterk onder druk’, zegt Maikel Pals, directeur Brunel Finance. ‘Er is een grote uitstroom aanstaande.’

Wilt u meer informatie ontvangen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Xandra van der Mijn, via x.van.der.mijn@brunel.net

Bron: Het Financieele Dagblad, 17 november 2012

Like it? Share it!