Brunel start Talent Ontwikkel Programma voor de manager van morgen

vrijdag 23 juli 2010

Brunel start een vernieuwend tweejarig Talent Ontwikkel Programma (TOP). TOP is onlangs feestelijk afgetrapt bij Oger op de P.C. Hooftstraat te Amsterdam. Met dit programma investeert Brunel in haar high potentials die de ambitie en potentie hebben om zich te ontwikkelen tot de toekomstige managers.

TOP is ontwikkeld met het oog op het behouden van talent en hen optimaal te laten functioneren. Brunel is regisseur van het zelf ontwikkelde high potential programma. Astrid Hagedoorn, HR manager bij Brunel zegt over het TOP programma: “Het is in zoverre een uniek onconventioneel programma omdat het out of the box bedacht en volledig zelf ontwikkeld is vanuit Brunel. Daarnaast durven we juíst in deze tijden te investeren in onze medewerkers.”

Juist nu investeren

Dit is opvallend in het huidig economische klimaat, maar tegelijkertijd een zeer bewuste keuze volgens Astrid Hagedoorn: “In deze tijden willen wij juíst investeren in onze high potentials.” Met oog op de toekomst wil Brunel het maximale uit haar veelbelovende medewerkers halen en de huidige talenten klaarstomen tot de managers van morgen. Wij staan in de markt bekend om ons uitgebreide introductieprogramma voor iedereen die bij Brunel in dienst komt en daar is nu het TOP programma bijgekomen.”

TOP is voor medewerkers die minimaal 2,5 jaar in dienst zijn van Brunel en uitblinken in de drie kernwaarden van Brunel: entrepreneurial, operational excellence en result driven. HR manager Astrid Hagedoorn legt uit: “De verkozen medewerkers laten ondernemerschap zien door met een hoog energieniveau proactief te handelen. Zij tonen operational excellence door te streven naar een hoogwaardige kwaliteit van dienstverlening en zijn result driven door in kansen en mogelijkheden te denken zonder het belang van de klant en collega uit het oog te verliezen.” Het programma is gebaseerd op drie pijlers: cultureel maatschappelijk, persoonlijke ontwikkeling en kennis.

Duurzaam ondernemen

Ondernemerschap laten zien is niet alleen van toepassing op de talenten van Brunel, maar ook op de organisatie zelf. In het kader van MVO heeft Brunel tijd gereserveerd voor de TOP talenten om een door henzelf uitgekozen goed doel te ondersteunen dat een relatie heeft met hun klantgroep. Zo ontwikkelen de talenten zich zowel op persoonlijk als maatschappelijk vlak. Tevens maken, naast één op één coaching en trainingen, een workshop bij de Debatclub en een golfcursus deel uit van het tweejarig programma. Na twee jaar sluit TOP af met een door de high potentials georganiseerde golfdag voor hun relaties.

Like it? Share it!