Detachering? Vijf verrassende voordelen

Gedetacheerd worden, wat houdt dat precies in? Is detachering vergelijkbaar met uitzenden? Wie is nou eigenlijk jouw werkgever? Kun je van de ene op de andere dag ontslagen worden? Bij wat voor bedrijven kom je terecht? En heb je als starter al wel genoeg ervaring om via detachering aan de slag te gaan? Wij leggen uit waarom detachering voor jou misschien wel de ideale manier van werken is.

1. Detachering geeft zekerheid 

Detacheren is niet hetzelfde als uitzenden. Word je gedetacheerd? Dan is de detacheringsorganisatie jouw werkgever, met hen heb je dus een contract. Als uitzendkracht is dit niet het geval. De detacheringsorganisatie leent jou vervolgens uit aan een bedrijf. Het contract heeft vaak de duur van het project waar je op gaat werken (aantal maanden tot een jaar), waarbij je ook een opzegtermijn hebt. Je kunt dus ook niet zomaar ontslagen worden. En zelfs een contract voor onbepaalde tijd behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor heb je als gedetacheerde veel van dezelfde zekerheiden als bij een vaste baan. En dat niet alleen. Ook ben je als gedetacheerde verzekerd van persoonlijke begeleiding én een netwerk van specialisten. Veel detacheringsorganisaties geven regelmatig workshops of netwerkborrels. Bij Brunel wordt er bijvoorbeeld regelmatig een interactieve kennissessie georganiseerd, waarin telkens een nieuw en actueel onderwerp wordt behandeld. Zo heb je niet alleen de zekerheid van een contract, maar ook van een carrière.

2. Binnenkijken bij verschillende organisaties

Als gedetacheerde krijg je de kans om bij veel verschillende bedrijven binnen te kijken en volwaardig aan een project mee te werken. Omdat je op deze manier automatisch met veel verschillende (bedrijfs)culturen te maken krijgt, leer je al snel om je flexibel op te stellen. Bibi Rodel, marketing specialist bij Brunel: “Doordat je met veel verschillende professionals in aanraking komt, bouw je bovendien razendsnel een netwerk op. Een netwerk waar je in de toekomst veel profijt van kunt hebben. Dat krijgen we regelmatig terug van Brunellers die al een tijdje gedetacheerd worden. Bij Brunel vinden wij het dan ook belangrijk om actief aan dit netwerk bij te dragen en netwerkmogelijkheden te faciliteren. Door het organiseren van bijeenkomsten met vakgenoten en kennissessies geven we alle Brunellers de kans een sterk netwerk op te bouwen.” 

3. Stuur je eigen carrière

Ook in een vaste baan krijg je de kans om jouw carrière zelf richting te geven en kun je altijd besluiten om het over een andere boeg te gooien. Toch is dit iets makkelijker wanneer je als gedetacheerde werkt. Besluit je dat je tóch graag ervaring op wilt doen in een andere branche, of wil je een bepaalde cursus volgen, dan is dit meestal geen probleem. Martijn Stötefalk, senior sourcing consultant Insurance & Banking bij Brunel: “Je kunt natuurlijk niet ineens van een communicatiespecialist veranderen in een arts, maar je kunt bijvoorbeeld wel kijken wat de mogelijkheden binnen Insurance & Banking of IT zijn. Bij Brunel bieden we diverse opleidingsmogelijkheden en een ruim opleidingsbudget. Er is vaak dus meer mogelijk dan je denkt!” 

4. Persoonlijke begeleiding

Kom je net uit de collegebanken, weet je even niet meer welke baan nu het beste bij je past, of begeef je je na een aantal jaar weer voor het eerst op de arbeidsmarkt? Dan kan detachering uitkomst bieden. Samen met de consultant van de detacheringsorganisatie stippel jij je carrière uit. Hij of zij is goed op de hoogte van wat er speelt op de arbeidsmarkt en kan samen met jou een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen. Bas Bakker, sourcing consultant IT bij Brunel: “Persoonlijke begeleiding heeft voor ons altijd een hoge prioriteit. Wij vinden het heel belangrijk dat jij uiteindelijk jouw ‘plekje’ op de arbeidsmarkt vindt en je daarin ook goed kunt ontwikkelen. En wil je toch liever een andere kant op met jouw carrière? Dan bekijken we gewoon opnieuw wat het beste bij jou past. Jouw loopbaan staat altijd voorop! Dat is prettig voor jou én voor onze opdrachtgevers.” 

5. Toegang tot (bijna) alle vacatures 

Een detacheringsorganisatie kan jou door haar grote netwerken en goede relaties aan een plekje bij de meest uiteenlopende organisaties helpen. Organisaties waar jij zelf nooit aan had gedacht, of waarvan je nooit had verwacht er daadwerkelijk aan de slag te kunnen. Jorrit Oosten, recruitment consultant Engineering bij Brunel: “Bij bepaalde organisaties is het echt lastig om op eigen houtje binnen te komen. Denk bijvoorbeeld aan grote internationale bedrijven. Wij hebben goede relaties met deze werkgevers en kunnen jou aan een baan binnen deze organisaties helpen. Daarnaast komen veel vacatures niet eens online te staan en worden ze bijvoorbeeld alleen via Brunel aangeboden. Het komt regelmatig voor dat wij een vacature aan een Bruneller voorleggen die online niet te vinden is.”

Lees ook ons blog over de verschillen tussen uitzenden en detacheren

Like it? Share it!