CDD Analist vacatures

Waar hout gehakt wordt, vallen spaanders. Dat is algemeen bekend. Maar als het gaat om miljoenenkwesties, internationale belangen en het imago van een bedrijf, dan moet er zo zorgvuldig gewerkt worden dat die spaanders opgevangen worden voordat ze de grond raken. Als een financiële instelling ontdekt dat er verdachte transacties hebben plaatsgevonden, dan is dat een slechte droom die uitkomt. Zeker als blijkt dat deze malafide praktijken voorkomen hadden kunnen worden door de geldende wet- en regelgeving op de juiste manier na te leven. Jouw doel als CDD Analist is het klantenbestand van onze opdrachtgever zuiver te houden.

Aan de slag als poortwachter bij de bank

Onze opdrachtgevers, Rabobank, ING, ABN AMRO, De Volksbank en Van Lanschot zijn op zoek naar vele CDD analisten die klantdossiers en geldstromen kunnen monitoren en beoordelen.

Als Customer Due Diligence-analist heb jij een scherp oog voor zaken die niet helemaal lopen zoals het hoort. Sterker nog, jij zorgt ervoor dat geen enkel proces met een onethisch randje aan jouw aandacht ontsnapt. Als er iets niet klopt, zoek je het tot op de bodem uit. Je hebt er zelfs je beroep van gemaakt! Dus, wil jij aan de slag als poortwachter in de bancaire sector?
Solliciteer direct!

logo
Solliciteer op de CDD analist functie

Solliciteer en ga direct aan de slag als CDD'er bij Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank of Van Lanschot

Witte was? Vuile was!

Van financiële instellingen, zoals banken, wordt verwacht dat zij precies weten met wie ze zakendoen, zodat hun diensten niet worden misbruikt voor frauduleuze doeleinden. Hierbij kun je denken aan witwaspraktijken, financiering van terrorisme en het financieel ondersteunen van andere criminele activiteiten.

Dat een bank weet om wie het gaat als het klanten of rekeninghouders betreft, klinkt logisch en lijkt makkelijk, maar is dat niet altijd. KYC (Know Your Customer) is inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van een integere bedrijfsvoering. Maar de inschatting of een samenwerking met een klant daadwerkelijk reputatieschade voor het bedrijf gaat opleveren, moet te allen tijde uiterst zorgvuldig worden gemaakt.

Op het moment dat er zich bij bepaalde instellingen ongebruikelijke acties of transacties voordoen, zijn zij wettelijk verplicht om de identiteit van de desbetreffende klant vast te stellen en melding te maken van deze ongebruikelijke activiteiten. De Customer Due Diligence-verplichtingen (CDD) zijn in Nederland vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Sanctiewet 1997 en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het verschilt overigens per organisatie of bedrijf of zij onder de Wwft of de Sanctiewet vallen.

Van financiële instellingen, zoals banken, wordt verwacht dat zij weten met wie ze zakendoen, zodat hun diensten niet worden misbruikt.

Fraude detecteren

Als je aan de slag gaat als CDD Analist, Sanctie Specialist of Anti Money Laundering Specialist (AML), heb je tools en bronnen tot je beschikking waar iedere Sherlock Holmes-fan alleen maar van kan dromen. Als een ware detective stort je je op de screening van zowel de nieuwe als de bestaande klanten van de instelling waar je werkt. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een grootzakelijke klant of om een klant die actief is in de publieke sector, jouw doel is om het klantenbestand van onze opdrachtgever zuiver te houden.

Bij het beoordelen van de klantdossiers en alle overige vereiste documenten laat jij werkelijk niets aan het toeval over. Iets wat je over het hoofd ziet kan namelijk desastreuze gevolgen hebben. Zo bestaat de kans dat de bank zonder het te weten medewerking heeft verleend aan fraude. Dat levert niet alleen een berisping en een flinke boete op, maar ook onbetaalbare en vaak onherstelbare schade: reputatieschade. Integere klanten en rekeninghouders zullen hun financiële zaken liever bij een concurrent onderbrengen dan dat ze geassocieerd worden met een bedrijf dat imagoschade door fraude heeft opgelopen. En in het bedrijfsleven geldt: als je klanten weglopen, rent je bedrijfsresultaat erachteraan. Daar gaat je business!

Er is jou als CDD Expert dus alles aan gelegen om gedegen onderzoek te doen. Doordat je meerdere bronnen gebruikt voor je onderzoek, krijg je al snel een goed beeld van wat het doel is van de klant en of er bij samenwerking (van de bank met deze klant) een reputatierisico ontstaat voor de opdrachtgever, dus in dit geval de bank. Je toetst trouwens niet alleen klanten tijdens hun aanmelding en onboarding. Ervaring leert immers dat het ook voorkomt dat bestaande klanten met wie de bank al langer zakendoet, een risico kunnen wórden voor de bank. Periodieke en alert driven reviews maken daarom dus ook deel uit van jouw dagelijkse werk.

Bij het beoordelen van de klantdossiers en alle overige vereiste documenten laat jij werkelijk niets aan het toeval over.

Een onderzoekende blik

Die onderzoekende skills die jij inzet als Customer Due Diligence Specialist, zetten we bij Brunel in om jouw carrièremogelijkheden te onderzoeken. Want je gaat aan de slag bij onze opdrachtgever, maar je komt bij ons in dienst! Dat betekent dat je de zekerheid hebt van een contract, gecombineerd met de flexibiliteit van diverse projecten en verschillende opdrachtgevers. Brunel Finance & Risk detacheert vakspecialisten binnen de financiële dienstverlening. Dat we daarbij niet over één nacht ijs gaan, blijkt wel uit het netwerk dat we hebben opgebouwd binnen deze branche. Wij introduceren jou graag in dit netwerk, want wij vinden namelijk dat toonaangevende bedrijven het verdienen om samen te werken met de beste specialisten, net zoals we vinden dat ambitieuze experts het beste tot hun recht komen bij bedrijven met uitdagende opdrachten.

Dus we onderzoeken samen met jou wat jij nog nodig hebt om die volgende stap in je loopbaan te zetten. Zijn het de nieuwste vakgerelateerde certificaten? Wil je een opleiding doen aan een bekend instituut zoals ACAMS en NCI? Of ben je benieuwd wat je nog kunt verbeteren aan je soft skills? Wat het ook is, wij faciliteren zodat jij kunt excelleren. Zie jij jezelf wel in de rol van CDD Expert en voel jij je thuis in een commerciële en dynamische werkomgeving? Bekijk dan alvast eens onze Customer Due Diligence vacatures, bijvoorbeeld Junior Customer Due Diligence Specialist, KYC-Analist CDD of Wholesale CDD Expert.

Meer informatie? Ik help je graag verder

Leonie Comello

Senior Consultant Finance Risk & Compliance bij Brunel

l.comello@brunel.net

06 53 27 30 46

LinkedIn profile