Lage, middelhoge en hoge spanning
Laag-, midden- of hoogspanning. Om wat voor spanning het ook gaat, jij weet hoe je ermee omgaat. Letterlijk en figuurlijk, want jouw werk gaat veel verder dan werken met verlichting en meterkasten. Je werkt met hoge voltages en hanteert strenge eisen voor het werken ermee. Voor het gehele team, want als Projectleider Elektrotechniek houd je voor iedereen een oogje in het zeil. Of ze veilig werken, of ze zich houden aan de wettelijke eisen en of er risico’s zijn of ontstaan, onder andere. Want als je íets niet wil, is het wel dat iemand zich verwondt, of dat er iets anders finaal misgaat. Maar voor het nu een heel dramatisch verhaal wordt: je elimineert die risico’s natuurlijk al op voorhand. Met jou als Projectleider zorgt geen enkel soort spanning voor… spanning.
Over spanning gesproken, dat geldt natuurlijk niet alleen voor de veiligheid en risicobeperking tijdens een project. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor het gehele proces, vanaf de offerte tot en met de oplevering van een installatie. Daardoor schakel je voortdurend met allerlei betrokken partijen, zoals aannemers, engineers, uitvoerders en werkvoorbereiders. Je controleert hun werkzaamheden, motiveert ze waar nodig en stuurt bij als iets even wat minder gaat. En natuurlijk steek je ook zelf regelmatig de handen uit de mouwen, al is het maar om te demonstreren hoe het moet.
De solide basis voor projectmanagement
Oké, je project gaat van start. Dat kan de vernieuwing van een trambaan zijn, de verlichting van een brug of de installatie van het ontruimingssysteem bij een groot kantoor – geen twee projecten zijn hetzelfde. Je hebt alle offertes gecontroleerd – en er akkoord op gegeven – hebt de planningen en calculaties van de werkvoorbereiders bekeken – en goedgekeurd – en hebt iedereen op tijd ingelicht over belangrijke details. Let’s go for it. Terwijl iedereen aan de slag is, ga jij tussentijds nog even je gegevens na. Het liefst gebruik je daarvoor projectmanagementtools zoals Asana, waarin je informatie gemakkelijk up-to-date houdt voor het hele team. Noodsituaties kom je tijdens jouw projecten niet tegen. Toch onvoorziene omstandigheden? Dan heb je gelukkig nog altijd je noodaggregaat.