Kennissessie THINK BIG

Brunel Digital Marketing & Communicatie organiseert regelmatig interactieve kennissessies voor haar medewerkers met actuele thema’s of onderwerpen uit het vakgebied. Afgelopen sessie stond Brunel Amsterdam in het teken van blockchain, de ontwikkelingen ten opzichte van IOT (Internet of Things) en de impact van GDPR hierop.
Blockchainexpert Michael Eerhart (founder GoBlock) en privacy jurist Anne Thier (Legal Counsel Privacy bij Bureau Brandeis) vertelden onder andere over Blockchain, Smart Contracts en de invloed van deze technologie op businessmodellen, de kansen met en de impact van deze ontwikkelingen voor privacy, GDPR en data-ethiek.
Aansluitend op het informatieve gedeelte van het programma werden alle aanwezige specialisten op het gebied van (digital) Marketing en Communicatie, Legal en Finance & Risk uitgedaagd om een concept voor the next big idea te bedenken. Op deze manier werd de theorie op creatieve wijze toegepast in unieke ideeën. Het winnende team bedacht een concept om geldstromen binnen goede doelen inzichtelijk te krijgen, gebruikmakend van Blockchain technologie.

Blockchains & Smart Contracts

Het meest bekende voorbeeld van een blockchain is de Bitcoin blockchain, de digitale munt die mensen in staat stelt volledig de eigen controle te hebben over hun geld. Buiten het gebruik van een blockchain om een munteenheid zonder een centrale bank als de ECB of de FED te lanceren, kun je het het beste begrijpen als een verificatielaag. Door de kenmerken van blockchains, namelijk decentralisatie, onveranderlijkheid en transparantie, kun je een blockchain perfect gebruiken om stukken informatie vast te leggen waarvan je later bewijs wil hebben dat de informatie niet veranderd is. Je kunt de partij waaraan je dit bewijs wil leveren dan namelijk de informatie geven en vervolgens doorverwijzen naar de blockchain waar ze dan kunnen kijken of de data matcht.

Smart contracts gebruiken de eerdergenoemde kenmerken om onveranderlijke code te draaien die niet afhankelijk is van een centrale server. Dit kan een aantal voordelen opleveren waaronder het altijd zeker kunnen zijn dat de code op dezelfde manier uitgevoerd wordt, iedereen kan deze namelijk te allen tijde in zien. Ook kun je, door de code uit te laten voeren als smart contract, ervoor zorgen dat je minder risico loopt dat het ooit ontoegankelijk wordt. De code draait dan namelijk niet op één centrale server, maar op duizenden computers tegelijk. Dit maakt het voor een potentiële aanvaller veel moeilijker om er voor te zorgen dat jouw programma offline gaat.

De impact van Blockchaintechnologie (en Smart Contracts) op businessmodellen

Over het algemeen zullen we zien dat blockchain technologie, of distributed ledger technology zoals het binnen de corporate kringen vaak genoemd wordt, er voor gaat zorgen dat bedrijven vaker bepaalde stukken informatie in real-time met elkaar kunnen gaan delen. De samenwerking tussen bedrijven die al met elkaar werkten zal dus gaan intensiveren. Daarnaast zullen we ook zien dat bedrijven die van origine concurrenten waren straks wel op het gebied van data kunnen gaan samenwerken omdat ze niet meer op elkaar hoeven te vertrouwen. In plaats van vertrouwen te hebben in elkaar kunnen ze namelijk vertrouwen op een netwerk dat in gezamenlijk overleg is opgezet en wat daarna altijd volgens dezelfde regels zal opereren.

Op dit moment zijn er verschillende industrieën druk bezig met het draaien van blockchain pilots. De meeste pilots vinden over het algemeen plaats binnen de financiële sector. Dit is wellicht mede door het feit dat, mocht Bitcoin gebruikt worden waarvoor het bedoeld is, namelijk internationaal betalingsverkeer faciliteren, een hoop businessmodellen herzien zullen moeten worden. Een andere sector, die uiteraard nauw verwant is aan de financiële sector, is die van transport & logistiek. De mogelijkheid tot het in real-time traceren van goederen, contracten en geldstromen kan in potentie enorme kostenbesparingen en een toename van efficiëntie met zich meebrengen.

Wij maken dan graag persoonlijk kennis met je. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tot snel!

Vrijblijvend advies over jouw carrière? We helpen je graag.

Digital Professionals Marketing en Communicatie

Contact

Neem contact op met het Digital Marketing & Communicatie team om het te hebben over jouw carriere en de mogelijkheden bij Brunel.

digital@brunel.net