Privacy en informatie-beveiliging

Bill Binney en Kirk Wiebe. Geen onbekende namen, zeker niet in de information security wereld. Bill en Kirk zijn IT-consultants met een bijzondere achtergrond: de heren werkten namelijk jaren voor de Amerikaanse geheime dienst NSA maar stapten op toen in 2001 de massale afluisterprogramma’s begonnen, meteen na de aanslagen op 11 september. Samen met Arjen Kamphuis, Lead Advisor Information Security bij Brunel, delen zij nu regelmatig hun visie en ervaringen rondom informatiebeveiliging met opdrachtgevers en medewerkers van Brunel.

Op het kantoor in Enschede luisterden onze relaties naar hun verhaal over de bevindingen bij de NSA. Zo hadden Binney en Wiebe een alternatieve methode ontwikkeld zonder de privacy van miljoenen mensen in gevaar te brengen, maar toch terroristische netwerken op te kunnen rollen. Het systeem dat ze hiervoor hebben ontwikkeld heet ThinTread. Vervolgens deelde Kamphuis zijn kennis om het belang van privacy en informatiebeveiliging nog verder onder de aandacht te brengen. Aan de hand van voorbeelden en cases kregen de aanwezigen een goed beeld van de risico’s en maatschappelijke impact.

Na de interessante uiteenzetting van Binney, Wiebe en Kamphuis werd er in groepen aan een fictieve case gewerkt. Iedereen ging aan de slag om digitale manieren te bedenken waarmee de verkiezingen in Estland beïnvloed zouden kunnen worden. Kortom, een interessante en interactieve avond waar veel kennis en ideeën zijn gedeeld.