Zo wordt de stand-up geen vergadering

Wist je dat 39% van de mensen wel eens wegdut tijdens een vergadering? Of dat 73% van de medewerkers stiekem ander werk aan het doen is? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 91% die dagdroomt tijdens een vergadering. Snel en efficiënt is een vergadering dus niet. Daarom is het belangrijk dat de stand-up geen vergadering wordt. Zo doe je dat.

Dit is een stand-up

De daily stand-up binnen Scrum is nadrukkelijk géén opsomming van wat je aan het doen bent. Wat dan wel? Tijdens de stand-up bespreek je dagelijks in zo min mogelijk tijd waar je tegenaan loopt en waarbij je hulp nodig hebt. Verder praat je over de invulling van de dag en hoe er wordt samengewerkt.

5 best practices voor de stand-up

Bij een stand-up gaat het erom dat je zo slim en efficiënt mogelijk overlegt. Dat doe je bijvoorbeeld door je – als team en als Scrum Master – aan deze 5 best practices te houden:  

  1. De stand-up duurt maximaal 15 minuten
  2. De stand-up vindt elke dag plaats op dezelfde tijd en plek 
  3. De Scrum Master leidt de stand-up en is verantwoordelijk voor het verloop 
  4. De stand-up is altijd staand (zoals de naam al doet vermoeden...)
  5. Elk teamlid beantwoordt de volgende drie vragen:
  • Wat heb ik gisteren gedaan?
  • Wat ga ik vandaag doen?
  • Waar loop ik tegenaan?

De stand-up wordt gehouden voor een Scrum Board met (meestal) de kolommen: to do, in progress en done. Met post-its kan ieder teamlid zijn eigen stories (taken) verplaatsen en toelichten.

Hieronder lichten we een aantal best practices kort toe.

15 minuten is ook écht 15 minuten

Als Scrum Master zorg je ervoor dat een daily stand-up niet langer dan 15 minuten duurt. Iedereen moet zijn verhaal hebben gedaan binnen die tijd. De Scrum Master observeert en corrigeert teamleden die langdurig aan het woord zijn. Door ervoor te zorgen dat de stand-up kort blijft, moet iedereen scherp blijven. Er is simpelweg geen tijd om weg te dromen!

Zelfde tijd en plek

Door de daily stand-up elke dag op dezelfde plaats en tijd te houden, zorg je enerzijds voor zo min mogelijk organisatie voor jezelf als Scrum Master. Je kiest één keer een tijd en plaats, en hoeft er daarna nooit meer over na te denken. Daarnaast zorg je voor consistentie, waardoor het voor je team ook makkelijker wordt er routine in te krijgen.

Signaleren in plaats van oplossen

Als Scrum Master ben je verantwoordelijk voor het verloop van de daily stand-up. Houd daarom altijd het doel voor ogen: het team op de hoogte brengen van de stand van zaken en een planning maken voor het oplossen van problemen. Het woord 'planning' is hier een belangrijke toevoeging! Tijdens een stand-up signaleer je problemen, maar waak je ervoor dat mensen die meteen proberen op te lossen. Oplossen gebeurt buiten de stand-up, omdat over het algemeen niet iedereen betrokken hoeft te zijn bij het oplossen van elk probleem. 

Stand-up!

En dat bedoelen we letterlijk. Ofwel, sta op! De stand-up is namelijk, zoals de naam het al zegt, staand. Waarom? Omdat je staand meer bij de les bent, het gezonder is en... omdat niemand zin heeft om langer dan 15 minuten te staan. De simpelste manier om ervoor te zorgen dat je stand-up géén vergadering wordt.

Tot slot: teamwork = vertrouwen

Tijdens een stand-up delen je teamleden hun bezigheden met elkaar. Houd als Scrum Master goed in de gaten dat dat in een sfeer van teamwork gebeurt, niet van controle. Met andere woorden: zorg ervoor dat iedereen naar elkaar luistert, maar zich niet ongevraagd met elkaars werk bemoeit. Alléén als daar specifiek om wordt gevraagd. Daarmee creëer je niet alleen onderling vertrouwen, maar het helpt ook met de vaart erin houden tijdens de stand-up!

Meer lezen over Agile?

Upload je cv

Wij zijn altijd op zoek naar Agile specialisten! Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv

Like it? Share it!