Waarom je de sprint retrospective niet wilt overslaan

Steeds sneller, beter en efficiënter worden als team? Dan is overleg erg belangrijk. Elke sprint, of die nu wekelijks, tweewekelijks of maandelijks is, eindigt met de sprint retrospective. Hierbij kijkt het team terug op de werkzaamheden, met als doel de belangrijkste verbeterpunten anders aan te pakken in de volgende sprint. Een goede retrospective is essentieel voor continue verbetering. Want efficiëntie is leuk, maar effectiviteit is nog veel beter! In dit artikel nog meer redenen waarom je de sprint retrospective als Scrum Master écht niet wilt overslaan.

Een sprint retrospective is quality time

Even echt de tijd voor je collega’s hebben is belangrijk. Dit komt niet vanzelf, je moet er bewust voor kiezen. Zie een sprint retrospective als quality time met je collega’s. Een moment van rust. Een moment waarin je even afstand neemt van het dagelijkse gejaag. Je kijkt samen met jouw team naar de samenwerking en sfeer, en maakt samen afspraken over verbeterpunten. Zorg er wel voor dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt tijdens de retrospectives. Mensen moet veilig kritiek kunnen uiten, fouten kunnen bespreken en kritiek kunnen ontvangen. Alleen dan is er ruimte voor verbetering.

Dankzij een retrospective weet je wat er speelt

Hoe was de samenwerking? Hoe gingen de meetings? Hoe was de stemming? Wat deden we ook alweer vorige week dinsdag? Waren er verrassingen? Was er spanning in het team? Zijn de afspraken in de vorige retrospective nagekomen? Zo niet, waarom dan niet? Dit zijn allemaal vragen waarbij je als team stilstaat tijdens een retrospective. Het gaat namelijk niet alleen om het opgeleverde werk, maar vooral om het proces daarachter.

Een retrospective zorgt voor inzicht

Met een retrospective voorkom je dat er te snel verkeerde conclusies worden getrokken. Het is goed om met het hele team de tijd te nemen om problemen van meerdere kanten te bekijken. Maar ook om stil te staan bij alles wat goed gaat, en dat ook expliciet te doen. Zorg dat je duidelijk maakt aan elkaar welke zaken goed werken en koester die.

Een retrospective zorgt voor verbetering

Een goede retrospective leidt tot acties. Dit komt doordat het team samen de oorzaken van problemen heeft achterhaald. En daardoor ontstaan deze verbeteringen:

  • Nieuwe werkafspraken
  • Aanpassingen aan de definition of done
  • Veranderingen in de bijeenkomsten

Tip: Uit een retrospective kunnen zo 10 tot 20 acties komen. Prioriteer ze. Het is onmogelijk om alles direct op te pakken. Je kunt beter een of twee acties goed oppakken, dan alle tien een beetje.

Samenwerken aan een gezamenlijk doel

Zie de sprint retrospective niet als een saaie en zinloze meeting. Jij werkt samen met jouw team naar een gezamenlijk doel. Een goede samenwerking is daarbij essentieel. Met een retrospective haal je verbeterpunten naar boven. Door die aan te pakken, wordt jouw team steeds beter en effectiever. Daarnaast is de retrospective een moment waarbij iedereen zijn of haar verhaal kwijt kan. Een retrospective leidt daardoor vaak tot een betere verstandhouding tussen teamleden onderling. En dat zorgt ook voor een beter sfeer. Genoeg redenen dus om de sprint retrospective niet over te slaan!

Wij zijn altijd op zoek naar Agile specialisten! Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv