Jij bent de master, het team is de baas

Weet je wat zo fijn is aan de scrummethode? Het team is de baas! Iedereen denkt mee over de planning en bepaalt ook zelf zijn of haar eigen rol. Het team is dus zelfsturend. Een scrum master mag dan wel ‘master’ heten, maar in de praktijk is hij of zij niet verantwoordelijk voor de resultaten van het team. De scrum master faciliteert en bewaakt als het ware de spelregels van het team.

De scrum master vs het team

Een scrumteam heeft als taak een product te ontwikkelen en heeft een grote, eigen verantwoordelijkheid. Van het team wordt verwacht dat ze de eisen begrijpen waaraan ze moeten voldoen, die inzichtelijk maken voor iedereen, de productie plannen en vervolgens het eindproduct demonstreren. De scrum master ondersteunt het team door te faciliteren en de sessies te plannen, maar is niet verantwoordelijk voor de sturing van het ontwikkelproces. Het team doet dat zelf. De scrum master is er om het team te ondersteunen en levert input waar nodig.

Jouw rol als scrum master

Als scrum master heb jij een faciliterende rol. Je ondersteunt de communicatie, waardoor het team geweldig resultaat kan bereiken. Jij bent verantwoordelijk voor het op de juiste manier uitvoeren van de scrumaanpak. Daarnaast zorg jij ervoor dat het scrumteam niets in de weg staat om het werk goed uit te voeren. Dit doe jij door te zorgen dat hele team de scrumtheorie, werkwijzen en regels naleeft. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de scrum master dus geen autoriteit binnen het scrumteam. Jij bent de master, het team is de baas. Het team bepaalt namelijk zelf wat er in een sprint wordt opgepakt.

 

Bekijk het verhaal van Scrum Master Won  

Experts in the Wild - Brunel Agile Guild

De 4 werkzaamheden van een scrum master

  1. Opleiden: Als scrum master moet jij jouw team overtuigen van de scrum werkwijze. In de praktijk zal je geregeld zien dat de agile mindset haaks staat op hoe organisaties handelen. Het is dus belangrijk dat je de principes en de kracht van scrum blijft herhalen om jouw team te overtuigen.
  2. Faciliteren: Als scrum master faciliteer je meetings zoals de daily scrum. Jij zorgt ervoor dat iedere meeting een duidelijk doel heeft, dat er een duidelijke agenda is en dat iedereen voorbereid een meeting ingaat. Lukt dat? Dan kun jij als scrum master een belangrijke meerwaarde leveren.
  3. Coachen: Als scrum master help jij het team steeds slimmer te werken. Hoe? Door realistische tijdsinschattingen te maken bijvoorbeeld. Ook stimuleer jij het team om op de juiste manier – samen met de product owner – de backlog te verwerken. Jij bewaakt de sfeer en zorgt voor een werkomgeving waarin maximaal gepresteerd kan worden. Ten slotte coach je als scrum master de product owner hoe hij of zij agile werkt.
  4. Samenwerken: Jij leert verschillende afdelingen binnen de organisatie zo optimaal mogelijk met scrum te werken. Je leert de afdelingen wat het is en wat het betekent voor de organisatie. Ook leg jij uit wat hun rol wordt in deze nieuwe vorm van slim samenwerken. Jij voert dus als het ware de scrummethode door in de organisatiecultuur van jouw bedrijf.

Eigenschappen scrum master

Jij bent een goede scrum master als je over de volgende competenties beschikt:

  • Je kunt coachen
  • Je hebt overtuigingskracht en doorzettingsvermogen om gedragsverandering door te voeren
  • Je bent goed in organiseren
  • Je kunt conflicten oplossen
  • Je bent niet bang om feedback te geven
  • Je kunt goed uitleggen

En ten slotte: zonder bazig te zijn, maak jij jouw team de baas.

Wij zijn altijd op zoek naar Agile specialisten! Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv