De rol van een Agile Coach

Als er één ding is dat nooit meer zal veranderen, dan is het wel dat de wereld continu verandert. Technologische vernieuwingen volgen elkaar steeds sneller op, klanten worden veeleisender en maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog op de kalender. Wil je als organisatie relevant blijven, dan zul je op deze ontwikkelingen moeten inspelen door snel en wendbaar te zijn: Agile dus. Dit betekent voor veel traditioneel werkende bedrijven een gedragsverandering op meerdere niveaus, die vraagt om een andere mindset. In deze transitie speelt de Agile Coach een cruciale rol.

Wij zijn altijd op zoek naar Agile Coaches! Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv

De Agile Coach is een verandercoach pur sang

Een goede Agile Coach weet wat ervoor nodig is om de mindset van anderen te veranderen en ook dat dit op alle niveaus binnen de organisatie moet gebeuren om de Agile transitie succesvol te laten zijn. Immers, zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, ben je als bedrijf na één Scrum-project nog geen Agile organisatie. Daar is wel wat meer voor nodig, en hier komt de Agile Coach in beeld. Een ervaren Agile Coach begint met het creëren van inzicht: Agile is niet iets wat je doet, maar wat je wat je bent. Werken volgens de Scrum-aanpak is hierbij een goed begin. Bij een verandering van houding en gedrag met als doel Agile in het DNA van de organisatie te krijgen, komt echter veel meer kijken.

Een goede Agile Coach herken je zo:

Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle transitie naar Agile werken is dat iedereen binnen de organisatie wordt meegenomen in het proces en dat er duidelijk is wat er van iedereen wordt verwacht. Middelen zoals trainingen, workshops en tooling helpen hierbij, maar veel belangrijker zijn de skills van de Agile Coach:
 • Mensen meenemen van A naar B en vooral in de Agile way of working
 • Weerstand ombuigen naar medewerking, mét oog voor mens en (bedrijfs)cultuur
 • Kunnen levellen met diverse stakeholders binnen én buiten de organisatie
 • Teamleden in hun kracht zetten waardoor ze als team kunnen versnellen
 • Coaching in de praktijk op alle niveaus binnen de organisatie
 • Uitgaan van vertrouwen in plaats van controle om waarde voor de klant te creëren

Impact maken als Agile Coach bij Brunel

Als Agile Coach bij Brunel ga je aan de slag bij een van onze opdrachtgevers. Afhankelijk van het vraagstuk van de organisatie pak jij je rol als aanjager en facilitator van organisatorische veranderingen. Bij het ene bedrijf stel je je meer op als een verandercoach en start je met een workshop om de voordelen van Agile werken uit te leggen, bij een andere organisatie kruip je vrijwel meteen in de huid van een technisch mentor die scaling-methodieken introduceert. Je herkent je dan ook in het volgende:

 • Je rondde een hbo- of wo-opleiding af en hebt affiniteit met IT
 • Je hebt al enige werkervaring als Programma Manager, Projectleider, Verandermanager of binnen strategisch management
 • Je bent een empathisch persoon en beschikt over de nodige levenservaring
 • Je bent bekend met principes vanuit onder andere Lean, Prince, Waterval en de Scrum-methodiek
 • Je hebt kennis van psychologie en ervaring met verschillende coachingstechnieken
 • Je kunt uit de voeten met Agile Portfolio Management, Agile Project Managementtools en SAFe

Zoals jij er bij onze opdrachtgever voor zorgt dat Agile werken tot duurzame resultaten leidt, zo zetten we bij Brunel ook graag in op de duurzaamheid van jouw ontwikkeling. Want werken als Agile Coach bij Brunel betekent:

 • Een mooi salaris, afgestemd op jouw kennis en ervaring
 • De kans om bij diverse organisaties bij te dragen aan de Agile transitie
 • De mogelijkheid om op onze kosten aanvullende certificaten te behalen
 • Ruimte om extra projecten op te pakken, zoals het geven van trainingen of het faciliteren van workshops bij (nieuwe) klanten van Brunel
 • Alle voordelen van een eigen Agile Community; de Brunel Agile Guild
 • Veel afwisseling in projecten en bedrijfsculturen en een divers aanbod aan Agile opdrachten

Bekijk het verhaal van Won - Agile Coach en Scrum Master

De Brunel Agile Guild

Beschik jij als Agile specialist al over certificeringen als PSP, PSM, CSM, SAFe, LeSS en Nexus? Of heb je er hiervan nog eentje op je to-dolijst staan? Laat het ons weten, want vanuit Brunel investeren wij graag in jouw Agile carrière. Ook als de Masterclass Leading Agile Transformation, de cursus Professional Agile Leadership (PAL) Essentials en/of een post-hbo-opleiding tot Agile Coach bijdraagt aan het finetunen van jouw skills als Agile Coach, dan gaan wij hierover graag het gesprek met je aan.  En er is meer. Zo hebben we bij Brunel onze eigen Agile community: de Brunel Agile Guild! Deze community werd in 2016 opgericht door en voor Agile specialisten. De leden van de Agile Guild komen een aantal keer per jaar samen om kennis te delen en te leren van elkaar. Ook organiseren ze (online) workshops, geven ze trainingen en faciliteren ze interventies. Als Agile specialist bij Brunel heb je dus niet alleen het voordeel van een diversiteit aan projecten bij verschillende opdrachtgevers, je maakt ook deel uit van een hechte community die je helpt te groeien in je vak.

Jouw mogelijkheden als Agile Coach bij Brunel

Als Agile Coach help jij teams om hun leiderschap en eigenaarschap te ontwikkelen voor hun eigen performance. Daarnaast coördineer je de samenhang tussen de verschillende teams van de organisatie. Ook wat het coachen zelf betreft voeg jij waarde toe; niet alleen bij de opdrachtgever waar je aan het werk bent, maar ook bijvoorbeeld door buddy te zijn van een jongere Agile-collega die net gestart is bij een andere organisatie. Waar jij precies aan de slag gaat, dat hangt af van jouw ambities. Gaat jouw voorkeur uit naar een commercieel bedrijf of een financiële instelling? Of inspireer jij graag een overheidsorganisatie met jouw eigen war stories? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je!

Solliciteer direct of bekijk alle Agile Coach vacatures

Solliciteer direct Bekijk alle Agile Coach vacatures

Meer informatie? Neem contact op:

Emmy Horsch

Recruiter

+31 6 22 36 54 84