Supply Chain door de ogen van Sebastiaan Nutma

Brunel Supply chain grafieken en tabellen

Bruneller Sebastiaan Nutma werkt als Demand Planner bij de Gasunie in Groningen. Een maatschappelijk relevante opdracht, waar hij vol bezieling over spreekt. “Ik word enthousiast van de organisatie z’n visie op het leveren van duurzame energie zoals waterstof, biogas en dergelijke.”

Van Lego naar bedrijfskundige techniek

Al sinds zijn kindertijd is Sebastiaan geïnteresseerd in techniek. Of zoals hij het zelf zegt: ‘Het zit in mijn DNA.’ Sebastiaan: “Van jongs af aan speelde ik met Lego en Duplo. Dit werden later brommers en motoren. En nu ben ik dagelijks bezig met bedrijfskundige techniek op industrieel niveau.”

Met zoveel liefde voor techniek, is de opleiding Technische Bedrijfskunde in Leeuwarden een logische keuze. Sebastiaan: “Dankzij de praktische ervaring die ik op technisch gebied opdeed en mijn bedrijfskundige kennis, kreeg ik steeds meer het besef dat het opzetten van logistieke processen niet zomaar van de een op de andere dag georganiseerd is. Hierdoor ontstond mijn interesse naar Supply Chain Management, oftewel het mogen beheersen van de goederenketen van A tot Z. Het mooie is dat deze beheersing van de goederenbeweging echt overal toegepast wordt. Van het op orde houden van de voorraad bij de Albert Heijn, het organiseren van een onderhoudsstop bij een grote fabriek tot aan een gasplant.”

Supply Chain Specialist bij Gasunie

Toen Sebastiaan de kans kreeg om bij Gasunie aan de slag te gaan, twijfelde hij geen moment: “Deze opdracht heb ik gekozen, omdat Gasunie een niet direct zichtbare, maar zeker wel prominente rol in Nederland vervult. Namelijk ieder Nederlands huishouden voorzien van aardgas. Dit gebeurt voornamelijk onder de grond via grote leidingen, die ervoor zorgen dat het gas gecontroleerd en beheerst van A naar B getransporteerd wordt. Ik vond het interessant om hier als Supply Chain Specialist een bijdrage aan te mogen leveren. Om er onderdeel van te mogen zijn en er meer over te mogen leren.”

 

 

Maak kennis met de Supply Chain Community

Onstabiele Supply Chain

Het vakgebied van Demand Planning -onderdeel van de Supply Chain- is continu aan verandering onderhevig. Dit maakt het nou juist zo interessant en leerzaam, zowel op micro- als macroniveau. Sebastiaan: “Gedurende de coronapandemie is wel gebleken wat een onstabiele Supply Chain voor effect op bedrijven en consumenten heeft. Productieprocessen aan de andere kant van de wereld die stillagen, hebben geleid tot voorraadtekorten en leveringsproblemen bij bedrijven in Nederland.”

“De veranderingen in de wereld vragen veel van de functie die ik uitoefen. Na de schok die werd veroorzaakt door de pandemie, hebben veel fabrikanten alternatieve leveranciers gezocht. Hoewel het altijd verstandig is om de toeleveringsketen te verkorten of leveranciers te diversifiëren, is dit niet altijd praktisch en kost het tijd om dit te implementeren. Binnen Gasunie bijvoorbeeld bestaan er meer dan 30.000 verschillende artikelen, die niet allemaal tegelijk gevraagd worden en niet allemaal op voorraad liggen. Ook hebben bepaalde materialen een korte levertijd van een paar weken en andere soms wel meer dan een jaar. Een flinke uitdaging voor de Supply Chain Specialisten.”

 

 

Niks missen van Brunel? Volg ons op Instagram

Globalisering

“Er is een continue vraag naar materialen. Hoewel globalisering misschien niet de onstuitbare kracht is die het in zijn hoogtijdagen was, zullen veel bedrijven blijven vertrouwen op wereldwijde toeleveringsketens. Maar bovenal zullen digitale technologieën mensen en bedrijven in staat stellen om de beperkingen van geografische afstand en tijd te overwinnen. Er zal een Supply Chain ontstaan waarbij er inzage gecreëerd wordt in ieder proces, met als doel transparantie voor ieder die onderdeel is van deze Supply Chain.”

Supply Chain in de toekomst

“Naarmate de IT zich verder ontwikkelt, komen steeds meer administratieve taken te vervallen. Nu al kunnen door de technologie optimale voorraadniveaus bepaald worden, kan er precies achterhaald worden waar een bepaald product zich bevindt of wat de staat van een bepaald materiaal of product is. Tegelijkertijd worden er steeds meer data verzameld, die door bijvoorbeeld robotisering omgezet kunnen worden in productieve handelingen of analyses met rekenkracht, waar de mens niet tegenop kan. Processen die nu nog door mensen bestuurd worden, zullen steeds meer geautomatiseerd worden.”

Dromen van nog meer expertise

Ondanks Sebastiaans uitgekomen jongensdroom, blijft er altijd nog meer te wensen. Want net als de zich snel ontwikkelende wereld, is ook Sebastiaan nog lang niet uitontwikkeld. “Mijn droom is om specialist te worden op het gebied van Supply Chain Management. Dankzij mijn huidige job als Demand Planner ben ik dagelijks bezig met de operationele kant van de Supply Chain. De strategische kant en het langetermijndenken over de inrichting van de Supply Chain lijken mij een mooie uitdaging. Door middel van bijvoorbeeld een Supply Chain Management training hoop ik de juiste handvatten te krijgen voor nog meer expertise en een nog slimmere SCM-keten te vormen.”