Robert Brummel maakte een carrièreswitch van de zeevaart naar de energiesector

Robert Brummel header

Begin 2022 start het OT Energy Program: een innovatief opleidingsprogramma van Brunel en Qirion waarin IT-ers en Engineers opgeleid worden tot Operational Technology Engineer Energy. Een van de deelnemers is Robert, die de overstap maakte van de zeevaart naar de energiesector. We spreken met hem over zijn bijzondere carrièreswitch, de toekomst van de energiesector en over het belang van een baan met maatschappelijk relevantie.

Van zee naar de wal? Vertel!

Robert: “Ik heb jarenlang met veel plezier in de zeevaart gewerkt. Als stuurman, machinist en eerste maroff (= combinatie van machinist en stuurman) voer ik van de zeeën in Noord-West Europa en het Midden-Oosten tot aan Zuid-Amerika. In het begin was ik wel vier tot zes maanden achter elkaar weg. Later werd dat minder, maar dan nog zat ik veel op het water. Naarmate mijn dochter ouder werd, wilde ik graag meer in de buurt te zijn. Ook zat ik als eerste machinist aan mijn groeitax. Ik kreeg behoefte om me verder te ontwikkelen.”

MAAK KENNIS MET BRUNELS MAINTENANCE COMMUNITY

Hoe kwam je terecht bij het OT Energy Program?

“Nadat ik had besloten te stoppen met de zeevaart, had ik een aantal criteria: ik zocht regelmatigheid en stabiliteit, maar wilde ook graag een baan met doorgroeimogelijkheden. Door mijn ervaring in de machinekamer had ik heel brede kennis van de techniek. Ik wilde me meer specialiseren en het liefst in een rol waarin ik een bijdrage kon leveren aan de maatschappij. Een vriend bracht me in contact met Brunel. Na een goed gesprek bleek dat er veel raakvlakken waren en dat het OT Energy Program goed aansloot bij mijn wensen.”

Je noemt dat je het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Hoe komt dat terug in deze rol?

“Als je een dag aan het werk bent geweest en naar huis rijdt, zie je overal de lampjes branden. Dan denk ik toch 'Hé, dat komt door ons'. Wij zorgen ervoor dat het energienetwerk een van de betrouwbaarste netwerken ter wereld is. En dat geeft een heel fijn gevoel. Wat je doet heeft betekenis voor heel veel mensen.”

VOLG BRUNEL OP INSTAGRAM

Wat gaat het deelnemen aan het programma jou zelf brengen?

“Ik hou van techniek. Het was de reden dat ik ooit voor de zeevaartschool koos. Nu ga een ik verdiepingsslag maken naar de elektrotechniek. Het interessante daaraan vind ik dat het zo ontzettend veel ontwikkelmogelijkheden biedt. Het is een onderdeel dat steeds weer innoveert. Het biedt de verdieping waar ik naar op zoek was.”

Op welke manier komt die innovatie terug?

“Denk maar eens aan de switch naar elektrisch rijden en elektrisch verwarmen. Huishoudens vormen steeds vaker een soort 'mini-energiecentrale'. Mensen wekken zelf energie op door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Of ze kopen groene stroom in. Vanuit de energiecentrale gaat de stroom allerlei verschillende kanten op en dat moet geautomatiseerd worden door middel van een IT-infrastructuur. Ook binnen het vakgebied van IT spelen innovatie en vernieuwing een grote rol.” 

 

“Ik hou van techniek. Het was de reden dat ik ooit voor de zeevaartschool koos. Nu ga een ik verdiepingsslag maken naar de elektrotechniek.” Robert Brummel

Volop groeimogelijkheden dus. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Over vijf jaar ben ik nog steeds een heleboel aan het leren. Er valt nog zoveel te weten op het gebied van hoogspanningsenergie. Op dit moment ben ik vooral heel nieuwsgierig naar het 'waarom'. Ik wil de diepte in over de keuzes die er zijn gemaakt achter alle processen. Dit systeem schakelt af. Maar waaróm dan? Over vijf jaar hoop ik in het veld te staan met mijn collega's van OT en samen met hen een bijdrage te leveren aan het energienetwerk van de toekomst. Dan hoop ik een heleboel te weten en nog steeds een heleboel te leren...”