Relatiemanagement in crisistijd, zo doe je dat!

De maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben een enorme impact op onze sociale interactie. Van de ene op de andere dag werkten we ineens massaal vanuit huis en was de anderhalvemetersamenleving een feit. We doen het samen, maar wel op afstand. Sociale afstand. Want digiborrels, videomeetings en webinars zijn een prima alternatief, maar halen het meestal niet bij hun real life-varianten als het gaat om het sociale aspect. En hoe ga je als Recruitment- of Salesprofessional eigenlijk om met je relatiebeheer en het genereren van new business? Wij hebben de volgende vijf tips voor je.

Zorg voor business as usual, ook al is het business as unusual

Werken vanaf een plek die de faciliteiten biedt zoals je gewend bent, zal eerder het succes opleveren dat je gewend bent. Goede IT-hardware, een krachtig wifi-signaal en voldoende (werk)ruimte vormen de basis. Nu je veel minder kilometers maakt en veelal vanaf dezelfde plek aan het werk bent, mis je de dynamiek en de energie van het face-to-face sparren met je medewerkers en opdrachtgevers. Dit kun je ondervangen door tijdens een telefoongesprek of een online meeting het zitten af te wisselen met lopen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je creatieve denkvermogen met zo’n 60% stijgt als je wandelt. Zo slaag jij er alsnog in om jouw relaties te adviseren op het niveau dat ze van je gewend zijn!

Optimaliseer je camera-presence

Tips om je eigen videopitch te maken en over hoe je als kandidaat een videosollicitatiegesprek voert hebben we inmiddels al vaker voorbij zien komen. Voor het voeren van videocalls met medewerkers, opdrachtgevers en prospects voegen we hier graag nog wat extra adviezen aan toe. Ga dicht bij de camera zitten, ook al voelt dat in het begin een beetje gek. Hoe verder je namelijk van je camera af zit, hoe meer afstand je creëert. Gebruik qua positie de zogenaamde 6-vlaksverdeling: ga dus niet midden in het beeld zitten, maar juist iets naar links of rechts. Hierdoor houd jij de blik van de ander makkelijker vast. Focus vervolgens je blik echt op de camera en niet op ‘hoe je overkomt op het scherm’. We snappen dat je die neiging misschien wel hebt, maar daardoor haak je je blik juist los van je gesprekspartner.

Besef dat relatiedenken iets anders is dan reputatiedenken

Natuurlijk zijn reputatiemanagement en relatiemanagement onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog, het relatiedenken komt direct voort uit het reputatiedenken. Relatiemanagement, al helemaal in tijden van crisis, vraagt om tweerichtingsverkeer. Waar je bij reputatiedenken handelt van binnen naar buiten en communicatie dus eenrichtingsverkeer is, gaat het je bij relatiedenken juist om het uitwisselen, communicatie op basis van gelijkwaardigheid, dialoog en afstemmen. Bij tweerichtingsverkeer is een goede relatie juist de belangrijkste voorwaarde voor effectieve communicatie. Voor het opbouwen en onderhouden van een goede lange-termijnrelatie moet je als relatiedenker wel transparant durven zijn, fouten kunnen toegeven en ook minder leuke onderwerpen bespreekbaar maken. Het gaat immers om de dialoog en om het op- en uitbouwen van vertrouwen en betrokkenheid.

Werk aan je presentatie-skillset

Wie werkervaring heeft binnen de Consultancy, is ongetwijfeld gewend geraakt aan het geven van salespitches en presentaties op locatie. Het online aanbieden van nieuwe producten, diensten of professionals vraagt echter om een finetuning van je presentatieskills. Veel mensen zijn namelijk geneigd om (onbewust) formeler en statischer te gaan praten en bewegen als ze eenmaal achter de camera zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je afstandelijker en onpersoonlijker overkomt, en dat is nu net niet wat je wil! Praat en beweeg voor de camera dus gerust zoals je normaal doet. Laat vooral ook je glimlach zien, want spiegelneuronen zorgen ervoor dat degene die jouw lach ziet, deze onbewust kopieert. Bedenk daarbij dat lachen zorgt voor een dopamineboost in de hersenen, wat een ontspannen en prettig gevoel oplevert. Kortom, een prima start van jouw videogesprek!

Zorg voor voldoende licht, lucht en ventilatie

Heb je een gesprek op de planning staan waar je nogal tegenop ziet? Ga dan vooraf even naar buiten. Ook op zogenaamde grijze dagen beïnvloedt daglicht jouw humeur en prestaties op positieve wijze: het zorgt voor balans tussen de hormonen cortisol (het stresshormoon dat energie geeft) en melatonine (het slaaphormoon dat ontspanning geeft). Daarnaast gaven we eerder al aan wat bewegen doet voor je creativiteit. Als je dit dan ook nog eens in de buitenlucht doet, verhoog je het zuurstofniveau in je bloed en dat helpt weer bij een betere concentratie. ‘Ventilatie’ heeft in deze trouwens een extra betekenis. Mocht het zo zijn dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt of heb je net drie moeilijke gesprekken gevoerd en verwacht je dat je volgende gesprek ook niet makkelijk zal zijn? Bel dan eerst even iemand bij wie je in vertrouwen je hart kunt luchten. Zodat je met frisse moed aan je volgende call begint.