Eerlijkheid tijdens je sollicitatie: vijf tips

Eerlijkheid tijdens je sollicitatie: vijf tips

Uitdrukkingen als ‘eerlijk duurt het langst’ hebben niet zomaar de status van tegeltjeswijsheid bereikt. Eerlijkheid is belangrijk; ook tijdens het sollicitatieproces. Dus stel, je moet een gat in je cv verklaren of je krijgt de vraag: ‘En wat zijn je ontwikkelpunten?’, dan is een leugentje om bestwil niet de beste optie. Maar je hoeft jezelf ook niet onnodig naar beneden te halen. Hoe je toch eerlijk, open en transparant bent tijdens jouw sollicitatie zonder dat je jezelf tekortdoet? Wij hebben vijf tips voor je.

Een goede voorbereiding is key voor elke sollicitant

Iedereen heeft ze: verbeterpuntjes, slechte eigenschappen, ontwikkelpunten, zwakheden, mindere kanten, aandachtspunten... Geen stress dus als je er tijdens je sollicitatie een paar moet noemen. De recruiter is namelijk benieuwd of jij op een objectieve manier naar jezelf kunt kijken, openstaat voor feedback en waar je nog in kunt groeien. Of je punten scoort met het antwoord op deze vraag, hangt af van hoe jij jouw negatieve eigenschappen weet om te buigen naar iets positiefs: van bekentenis naar herstel dus.

Gat in je cv? Blijf weg van halve waarheden en hele leugens

Leugens horen niet thuis in een cv, motivatiebrief of sollicitatiegesprek. Heb je een gat in je cv? Dicht dat dan niet door met data te gaan sjoemelen. Ook als je een opleiding niet hebt afgerond, is daarover liegen not done. Een werkgever kan altijd vragen om een kopie van je diploma of een online uittreksel via DUO, en dan? Op deze manier leidt ook een leugentje om bestwil al snel tot een afwijzing. Of tot ontslag op staande voet als achteraf blijkt dat je niet de waarheid sprak. Verhul zaken als een gat in je cv of het ontbreken van een diploma dus niet, maar pitch een goede verklaring over wat er is gebeurd en leg de nadruk vooral op je sterke punten.

Zwijgen is niet altijd goud tijdens het sollicitatiegesprek

Dat leugens alleen maar ellende opleveren, mag inmiddels wel duidelijk zijn. Maar dat betekent niet dat je alles over jezelf hoeft te vertellen. Er zijn namelijk zaken die je tijdens een sollicitatie niet hoeft te vermelden, zoals dat je eigenlijk een sloddervos bent, een kort lontje hebt of eigenlijk helemaal niet van sporten houdt. Ook een zwangerschap, je eventuele ziekteverleden of een beperking hoef je niet bespreekbaar te maken als je dat niet wil. De vraag die je jezelf hierbij moet stellen is dan natuurlijk wel of het handig is om dit te verzwijgen.

Recruiters geloven niet in sprookjes, focus dus op de goede afloop!

Dingen verzinnen tijdens je sollicitatie is nooit een goed idee. Als je liegt over je ervaring met bepaalde systemen, software of salestools, dan val je bij de vervolgvraag al snel door de mand. Recruiters zijn ervaren en hebben het heel snel door wanneer je iets uit je duim zuigt. Wees dus eerlijk over wat je (nog) niet kunt en focus je op de beste resultaten: als je bij de ene klant 10 issues hebt opgelost en bij de andere 100, dan noem je natuurlijk die laatste. Toon dus vooral aan welke kennis en ervaring je wél meebrengt, dan vergroot jij de kans dat je er ‘nog lang en gelukkig’ werkt.

Bluffen tijdens een sollicitatiegesprek mag, overdrijven niet

Een sollicitatiegesprek is feitelijk een salespitch waarin je jezelf zo goed mogelijk moet zien te verkopen. Een beetje bluf mag dus best, als je er maar voor zorgt dat bluffen niet omslaat in overdrijven. Dus ben je een half jaar op reis geweest, dan lijkt dat verdacht veel op vakantie vieren. Maar je hebt er natuurlijk ook van geleerd! Niet alleen qua taal en cultuur, maar ook wat betreft zelfstandigheid, doordat je bijvoorbeeld solo ging backpacken in Australië. Zo laat je zien dat iets wat niet relevant lijkt, uiteindelijk toch relevant genoeg is. En als je dat dan ook nog op een enthousiaste manier brengt, zul je merken dat je die bluf niet eens nodig hebt!