Zelf voor werkgeluk zorgen, zo doe je dat!

Zelf zorgen voor werkgeluk, zo doe je dat!

Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je geliefden, wanneer je een fulltime baan hebt. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je het leuk hebt op je werk! Klinkt logisch, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Waar denk jij aan bij ‘werkgeluk’? Veel werknemers denk aan een goed salaris of een snelle leaseauto; externe factoren dus. Uit onderzoek is gebleken dat de mate waarin we geluk ervaren wordt bepaald door hoe we in het leven staan; interne factoren dus. Dat betekent dat we zelf invloed hebben op ons eigen werkgeluk! Oók als je thuiswerkt. Hoe dat zit? Wij hebben 5 inzichten voor je!

Vriendelijkheid kent geen tijd

Een offday heeft iedereen weleens, maar dit afreageren op je omgeving heeft een averechts effect. Juist door vriendelijk te zijn tegen je collega’s - offline en online - voel je je vanzelf beter. Oók op dagen dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Daarnaast oefen je met een attent gebaar invloed uit op je werkomgeving. Vriendelijkheid leidt immers vaak tot een soortgelijke reactie, en dat stimuleert de werksfeer op een positieve manier.

Een optimistische kijk werkt gelijk

Optimisme speelt een belangrijke rol in het behalen van persoonlijke doelen en is daarom essentieel voor werkgeluk. Genieten van het leven doe je bijvoorbeeld al door terug te denken aan een positieve gebeurtenis of door simpelweg oog te hebben voor de mooie en kleine dingen om je heen. Je ergens op verheugen helpt ook, al is het maar op die verse latte macchiato uit je eigen espressoapparaat!

Delen is goed nieuws voor velen

Delen kan op vele manieren, en het effect is altijd positief. Bied dus je hulp of advies aan als je een collega ziet worstelen met een deadline. Andersom is het advies om zelf ook om steun te vrágen als je ergens in vastloopt. Delen levert op deze manier een vermenigvuldiging op van positiviteit. Dat geldt tevens voor succes: door succesmomenten - hoe klein ook - te delen met je collega’s, geef je deze momenten niet alleen de aandacht die ze verdienen. Je stimuleert namelijk de positiviteit binnen het team én doordat je goede resultaten deelt, worden ze langer onthouden.

Leer hoe je jezelf motiveert

Als je in staat bent om persoonlijke doelen te stellen en deze na te streven, dan heeft dit een positieve invloed op je werkgeluk. Dit geldt eens te meer als je doelen aansluiten bij datgene waar je als persoon voor staat. Het stellen van realistische doelen geeft richting en vergroot de kans op het daadwerkelijk behalen van deze doelstellingen, en dat heeft weer een positief effect op je prestaties. Het behalen van doelen verhoogt vervolgens je weerbaarheid, wat jouw optimisme en je zelfvertrouwen weer versterkt. Op deze manier pas je je dan weer makkelijker aan als het gaat om nieuwe, uitdagende situaties en zo lukt het je ook om beter om te gaan met tegenslagen

Een welgemeend compliment kost geen cent

Het geven van een welgemeend compliment heeft vele voordelen. Niet alleen geef je met een complimentje aandacht aan iets positiefs, wat daardoor groeit, maar je bezorgt de ontvanger ook nog eens een goed gevoel. Complimenten geven kan op vele manieren; offline, online, op de werkvloer, vanaf je thuiswerkplek…Daarover gesproken: als je in je eentje thuis zit te werken en je hebt een belangrijke deadline gehaald of een bug gefixt, dan kun je ook gerust jezelf een schouderklopje geven. Ook met een compliment aan jezelf activeer je namelijk het beloningscentrum in je hersenen, wat een goed gevoel tot gevolg heeft. Wat kunnen we daar nou nog aan toevoegen? Twee dingen: als je in een thuiswerksituatie zit en je bent trots op je prestatie, deel die dan vervolgens online met je collega’s. Krijg je complimenteuze reacties terug? Neem ze in ontvangst, want gedeeld succes is dubbel succes!