Snel afgeleid als je (thuis)werkt? 5 tips voor betere concentratie!

Een volle inbox, je smartphone, internet en collega’s: afleiding ligt continu op de loer. Als je snel afgeleid raakt is het lastig om je doelen te bereiken. Zit je dit blog te lezen, terwijl je eigenlijk nog werk te doen hebt? Laat je nog één keer afleiden en gebruik vervolgens deze 5 tips om je productiviteit te vergroten! Hier lees je hoe je je beter kunt leren focussen.

Zorg voor een opgeruimd bureau

Vermijd prikkels door je werkplek op te ruimen. Een schone en opgeruimde werkomgeving zorgt voor rust en dit helpt je om je te kunnen focussen. Leg daarom alleen dingen op je bureau die je echt nodig hebt. De rest kan opgeborgen worden! 

Check je inbox op vaste momenten

E-mailen is killing voor je productiviteit. Zet de e-mailnotificaties op je computer uit. Je krijgt elke dag een stortvloed aan mails en dat leidt je af van je eigenlijke taken. Begin jouw werkdag daarom niet met het checken van je inbox, maar doe eerst de taken die je zelf af wil krijgen. Check vervolgens maximaal drie keer per dag je mails. Dit geeft rust.

Elimineer afleidende apparaten

Ongestoord je werk doen? Elimineer alle apparaten die jou normaal gesproken afleiden van je werk. Zet je smartphone, tablet en eventueel smartwatch op de niet storen modus. Log uit op social media. Schakel de tv uit en ook de radio. Zo word je niet afgeleid door nieuws, reclames en andere informatie. Heb je toch achtergrondgeluid nodig? Zet dan een standaard ‘concentratie’- afspeellijst aan op Spotify of Deezer. Als je jouw persoonlijke playlist aanzet is er een kans dat je de afspeellijst gaat bewerken. Voor je het weet ben je minutenlang bezig met het toevoegen of verwijderen van liedjes.

Afzonderen: dé tip voor meer focus

Collega’s of huisgenoten kunnen héél gezellig zijn. Dit draagt natuurlijk bij aan je werkgeluk, maar is niet altijd bevorderlijk voor je productiviteit. Zorg ervoor dat ze je niet afleiden van je werk! Kijk bijvoorbeeld eens of je in een andere ruimte kunt zitten. Of zonder je even af, door een koptelefoon op te zetten. Als je snel wordt afgeleid door omgevingsgeluid, is het sowieso fijn om een koptelefoon met noise cancelling te hebben. Of je nou naar muziek luistert of niet: focus gegarandeerd! 

Zet piekergedachten uit je hoofd

Het is belangrijk dat je uitgerust aan je werkdag begint. Voldoende slapen zorgt voor meer focus. En word je vaak afgeleid door je eigen gedachten? Het kan een oplossing zijn om je piekergedachten op te schrijven en op die manier los te laten. Leg daarom een notitieboekje naast je toetsenbord neer. Zo kun je jouw gedachten opschrijven en daarna zo snel mogelijk uit je hoofd zetten.