Leidinggeven op afstand, zo doe je dat!

Leidinggeven op afstand, zo doe je dat!

Een thuiswerkdag op zijn tijd is zo gek nog niet: minder afleiding en meer tijd om je to-dolijst af te werken, die offerte te finetunen of een nieuwe marketingstrategie vorm te geven. Maar wat nu als je leiding geeft aan een team en iedereen werkt vanaf een andere plek? Dat is voor iedere teamleider, manager en leidinggevende een extra uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat er niet alleen gewerkt wordt aan individuele doelstellingen, maar dat ook de teamtargets breed gedragen worden? En vooral: hoe creëer je saamhorigheid als je niet samen bent? Wij hebben vijf tips voor je!

Zorg voor de juiste (hardware-) faciliteiten

Investeren in een virtueel kantoor voor alle teamleden lijkt op het eerste oog misschien een overbodige tip. Iedereen heeft thuis toch wifi, iedereen heeft toch een computer? Misschien wel, maar niet iedere privé-laptop is geschikt om je werk goed op te kunnen uitoefenen. Bepaalde (oudere) modellen hebben bijvoorbeeld een trage processor, of misschien heeft je team wel twéé schermen nodig. Inventariseer dus of alle benodigde middelen voldoende voorhanden zijn. Nog niet? Faciliteer daar dan in. Zo gaat er op dat vlak in elk geval geen energie verloren.

Check of je boodschap goed overkomt

Een goede samenwerking valt of staat met goede communicatie. Wanneer je op afstand leidinggeeft, geldt dat eens te meer. Ondanks (of dankzij?) de snelheid en het gemak van online tools als Google Hangouts, Skype, Microsoft Teams, Zoom of Slack kan het zijn dat een bericht anders wordt geïnterpreteerd dan bedoeld. Check dus regelmatig of jouw boodschap goed overkomt. En vat ook datgene wat je teamleden inbrengen hardop samen om te controleren of je de essentie te pakken hebt. Maak duidelijke afspraken. Scheelt weer een gevalletje ‘miscommunicatie op afstand’ oplossen!

Vraag wat je teamleden van jou nodig hebben

Sommige mensen kunnen prima zelfstandig werken, maar vinden het fijn om regelmatig met je te sparren. Andere mensen hebben veel ideeën, maar weten niet zo goed welke taak ze als eerste moeten oppakken. Houd dus vinger aan de pols bij je teamleden en vraag hen ook wat zij van jou nodig hebben. Realiseer je dat leidinggeven op afstand iets anders van je vraagt dan datzelfde team aansturen op de werkvloer, maar dat het doel nog steeds hetzelfde is. Zo weet je zeker dat je de juiste focus hebt.

Plan online koffiedates in als je leidinggeeft op afstand

Bij het koffieapparaat op het werk worden weekends nabesproken, het laatste nieuws gedeeld en soms ook flink wat stoom afgeblazen (en dan hebben we het niet alleen over de Quooker). Als je hele team op aparte locaties werkt, dan vervallen dat soort snelle bijpraatmomentjes. En dat is jammer, want small talk op zijn tijd is heel bevorderlijk voor de productiviteit van je medewerkers, en het is nog leuk ook. Plan daarom regelmatig een online koffiedate met je teamleden in. Tijdens een video-conference kun je dan alsnog de laatste updates bespreken onder het genot van een kop koffie (of thee).

Toon (nog meer) interesse en vier successen

Soms is thuiswerken geen keuze of privilege, maar een noodzaak. Zoals wanneer je partner of kind ziek is, de locatie van je werkgever verbouwd wordt of als je zelf voorlopig niet mobiel bent. Toon dus begrip voor de thuiswerksituatie van je teamleden, blijf op de hoogte van wat er bij ze speelt en wees bereikbaar als ze je nodig hebben. Blijf daarnaast successen vieren, hoe klein ze ook mogen lijken en hoe druk iedereen misschien ook is. Juist als je ook kleine online proostmomenten initieert, laat dit zien dat je een betrokken leidinggevende bent: precies wat je voor jouw team wil zijn!