Aan de slag met Artificial Intelligence

Werken aan je zelfvertrouwen, zo doe je dat!

Na het afronden van zijn studie Information Science aan de VU, werkte Yassine Karimi een jaar lang in de consultancy. Omdat hij zich meer wilde gaan verdiepen in data-onderzoek en -analyse, kwam hij in contact met Brunel. Inmiddels werkt hij als Cognitive Engineer bij ABN AMRO, waar hij zich bezighoudt met AI-oplossingen. Ja, met het IT Talent Programme van Brunel kun je heel veel kanten op. Benieuwd hoe Yassine dat ervaart? Je leest het hier.

Artificial Intelligence klinkt spannend, is het dat ook?

‘De term ‘Artificial Intelligence’ roept inderdaad allerlei associaties op. Voor mij is AI echter een middel om patronen in data te herkennen en aan de hand daarvan voorspellingen te doen. Als je logs en data insights op de juiste manier gebruikt, hebben deze een voorspellende waarde. Die je weer kunt inzetten om bijvoorbeeld een chatbot te optimaliseren. Op die manier pluk je de vruchten van je eigen leercurve!’

Wat betekent AI voor jou als IT’er?

‘Vooral bij bedrijven die al Agile werken, zie je dat IT’ers en de diverse stakeholders in de organisatie elkaar steeds beter weten te vinden. En dat is nodig, want alleen zo kun je goed afstemmen welke data insights er nodig zijn en hoe je die interpreteert. Doordat er steeds meer datagedreven gewerkt gaat worden, zul je zien dat ‘de IT’er’ steeds vaker zelf de organisatie ingaat om dit soort vragen op te halen.’

Is AI voor ieder bedrijf geschikt?

‘Elk bedrijf beschikt over data, maar nog niet alle bedrijven weten hoe ze deze data inzichtelijk kunnen maken. AI lijkt vaak iets heel groots en ontastbaars, maar als je bij het begin begint, valt dat best mee. Start met wat basic data-inzichten en bepaal wat de behoefte is. Een innovatieteam iets heel nieuws laten ontwikkelen kan altijd nog in een later stadium, als je zeker weet dat het product beheerd en onderhouden gaat worden.’

Wat is jouw gouden tip als het gaat om AI?

‘Als je de waarde van Artificial Intelligence in IT wil aantonen, doe dat dan via dashboarding. Op de juiste manier ingerichte dashboards werken als een automatisch logsysteem voor alle benodigde informatie. Ook bij bedrijven waar er veel druk op IT uitgeoefend wordt om data inzichtelijk te krijgen, helpt het om dingen visueel te maken aan de hand van dashboards. Daarnaast biedt AI dankzij datagedrevenheid nuttige inzichten, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde applicatie down dreigt te gaan. Zo heeft data een voorspellende waarde en kun je er tijdig op acteren.’

Meer weten over het ABN AMRO IT Talent Programme van Brunel, of over een van onze andere IT Traineeships?