Workaholic? 8 signalen waaraan je een werkverslaving herkent

Hoe herken je een workaholic? Hier lees je 8 signalen die kunnen wijzen op een werkverslaving.

Door onze smartphone en goede internetverbinding zijn we altijd en overal bereikbaar, waardoor 9-tot-5-mentaliteit eigenlijk niet eens meer kan bestaan. Er zijn mensen die af en toe doorschieten in hun werk. Maar blijft het bij jou bij die ‘af en toe’?  Er is een verschil tussen een passie hebben voor je werk en verslaafd zijn aan je werk. Net als alle andere verslavingen is een werkverslaving niet goed. Ben jij een workaholic? Als je deze 8 signalen kunt afvinken misschien wel. Tijd voor actie!

Je werk is je hobby

Een workaholic heeft weinig tot geen tijd voor hobby’s en andere activiteiten. Hij werkt namelijk altijd en doet dat liever dan dat hij iets anders doet. Eigenlijk beschouwt een workaholic zijn werk als hobby.

Je bent als eerste op kantoor en als laatste thuis

Een workaholic werkt langer dan de rest van het team. Ook al is hij als eerste aanwezig, hij gaat pas als laatste de deur uit. Of hij logt ’s avonds nog even in om thuis door te werken. Een echte workaholic denkt zelfs in het weekend nog aan zijn werk.

Je werkt tijdens de lunchpauze. Elke lunchpauze.

Workaholics hebben meestal slechte eetgewoontes en schrappen hun welverdiende pauzes. Ze overleven op koffie, eten achter hun bureau of slaan maaltijden over. Niet gek dus dat een workaholic zich meestal niet fit voelt. 

Werk heeft een negatieve impact op je gezondheid (en geluk)

Zoals hierboven genoemd heeft al dat harde werken een negatieve invloed op de fitheid van een workaholic. Ongezond eten is niet de enige oorzaak hiervan. Een bezoek aan de sportschool schiet er, door het overwerken, vaak bij in. En een gezond slaapritme is ver te zoeken bij een workaholic.

Je kunt niet ontspannen als je thuis bent

Een workaholic kan zijn werk niet loslaten als hij thuis of met vrienden uit is. Het gespreksonderwerp van een workaholic is dan ook altijd: werk. Voor hem is het onmogelijk om niet aan zijn werk te denken. Dit gaat ten koste van zijn plezier.

Je stelt vrienden en familieleden teleur

Doordat een workaholic zoveel werk te doen heeft, zegt hij afspraken met vrienden en familie meestal last-minute af. Bij een workaholic zijn relaties vaak gespannen; vrienden klagen dat hij het altijd over werk heeft.

Je raakt gestrest als je door omstandigheden niet kunt werken

Een workaholic wordt niet blij van vakanties. Sterker nog, het maakt hem onrustig. Stressvrij op vakantie? Dat kan een workaholic dus niet. Hij neemt dan ook altijd zijn laptop mee op reis. Verder is zelfs ziek melden een taboe.

Je kunt niet zo goed delegeren

Workaholics vinden het lastig om te delegeren, omdat ze het liefst heel veel werk zelf doen. Ze willen graag controle en overzicht houden over het werk. Vaak gelooft iemand die werkverslaafd is ook dat hij het beter of sneller kan dan zijn collega.