Werken aan je zelfvertrouwen, zo doe je dat!

Goed nieuws: aan zelfvertrouwen kun je werken. Wil jij je zelfvertrouwen een boost geven? Wij hebben vijf tips voor je!

Dat een gezonde dosis zelfvertrouwen fijn is om te hebben, mag duidelijk zijn. Goed nieuws dus als jij een van de gelukkigen bent die hier van nature over beschikt. En zeker geen slecht nieuws als dit niet het geval is. Zelfvertrouwen is namelijk niet alleen genetisch bepaald, maar ook een mindset. Eentje die je kunt trainen en ontwikkelen. Dus kun jij wel een beetje extra zelfvertrouwen op de werkvloer gebruiken? Wij hebben vijf tips voor je; doe er je voordeel mee!

Durf te doen

Zelfvertrouwen is onlosmakelijk verbonden met zelfacceptatie. Dat houdt onder meer in dat je durft te laten zien waar je goed in bent, maar ook accepteert dat je niet overal in uitblinkt. Je maakt jezelf dus niet groter, maar zeker ook niet kleiner dan je bent. Kortom, met een gezonde dosis lef laat jij zien dat je (nog steeds) de juiste persoon bent voor die leuke baan, die gave opdracht of dat gewilde project.

Laat van je horen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je ervan weerhouden om je mening te delen. Of je vindt het lastig om het woord te nemen in een groepssetting. Zonde, want achteraf heb je hier vaak spijt van. Door jezelf juist wél te laten horen, laat je zien dat je betrokken bent en dat je over bepaalde expertise beschikt. Hierdoor krijg je niet alleen het gevoel dat je gehoord wordt, maar je vergroot ook nog eens de kans dat mensen je vaker om advies vragen. Hallo egoboost!

Geef complimenten

Een welgemeend compliment geven is een kleine moeite, en heeft vaak een groot effect. Een compliment zorgt bij de ontvanger namelijk voor een gevoel van trots, blijdschap en meer zelfvertrouwen. Een complimentje werkt eigenlijk net als een boemerang; de positiviteit ervan komt altijd bij je terug. In zowel de waardering van de ander, en misschien ook wel in de vorm van een compliment van de ander aan jou.

Zoek je collega’s op

Als je fulltime werkt, dan breng je meer tijd door met je collega’s dan met je partner, familie of vrienden. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat je het een beetje naar je zin hebt op je werk. Zoek eens wat vaker positief ingestelde collega’s op voor een gezellig praatje, een luisterend oor of advies. Hun vrolijke humeur en relativeringsvermogen straalt zeker weten op jou af, wat vaak aanstekelijk werkt. En wie weet zijn de rollen een volgende keer wel omgedraaid.

Doe iets nieuws

Einstein wist het al: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’. Toch zie je vaak dat mensen met weinig zelfvertrouwen niet snel nieuwe dingen oppakken, waardoor minder zelfvertrouwen kan omslaan in onzekerheid. Niet nodig! Iets nieuws geeft inspiratie en energie, waardoor je vanzelf meer zin krijgt in weer andere nieuwe dingen. Bedenk daarbij dat niet alles meteen perfect hoeft te zijn. En dat je alleen door iets nieuws te proberen, jezelf naar een hoger niveau tilt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!