Een Project Controller bij FrieslandCampina

Werkplek met koffie en notitieblok

Honderden kilo’s melkpoeder rollen dagelijks in Beilen over de productieband. In deze Drentse omgeving zit FrieslandCampinas grootste productielocatie van babyvoeding voor de Chinese afzetmarkt. En het is de thuisbasis voor Bruneller en Project Controller Mark Loots! Wat betreft het cijfermatige werk bij dit bedrijf: Mark vat de koe bij de horens. Hoe dat zit? Lees het hier.

Waar houd jij je als Project Controller mee bezig?

‘Voornamelijk processen, financiële planningen en budgetten voor investeringsprojecten. Er gebeurt van alles bij FrieslandCampina, van kleine projecten vanaf € 1,5 miljoen tot en met grote projecten van meer dan € 50 miljoen. Momenteel staan we ook in de startblokken voor een migratie: we gaan binnenkort over van Excel-rapportages naar BI (Business Intelligence). Deze tool trekt online data uit systemen. Dat gaat me veel werk schelen met het uitdraaien van financiële overzichten. Daarnaast hebben bijvoorbeeld Projectmanagers met BI direct toegang tot, en inzicht in de financiën van het project.’

Hoe verschilt dat ten opzichte van je huidige werkwijze?

‘Inmiddels heb ik een vrij overzichtelijke werkwijze voor mezelf gecreëerd in Excel. Ik moest daarvoor wel van ver komen. Bij mijn start bij FrieslandCampina en projectoverdracht in maart 2019 kreeg ik verschillende soorten rapportages aangeleverd, zelfs handmatige varianten. Dat heb ik gelijk aangepakt: ik heb één rapportage als basis genomen en ben die gaan automatiseren en finetunen. Daarna heb ik dit standaard format voor alle projecten toegepast. Prima voor nu. Met de komst van BI zal ik deze rapportages helemaal niet meer gebruiken.’

Wat doe je als je een fout ontdekt in financiële rapportages?

‘Ik kijk eerst wat er aan de hand is, vaak kan ik dingen zelf al oppakken. Bij grotere afwijkingen neem ik direct contact op met de EPC Manager (Engineering Procurement and Construction). We kijken dan samen wat er scheelt. Soms haken we ook de Projectmanager aan voor meer informatie. Afgelopen week was een mooi voorbeeld: toen had een afdeling per ongeluk gesloten PO’s (Purchase Orders) weer geopend. Lopende opdrachten werden ineens afgesloten. Ik ben daar een week zoet mee geweest. Dat soort dingen horen er ook bij.’

Waaraan merk je dat je dat je in de voedingsindustrie werkt?

‘Zo af en bezoeken mijn team en ik de productielocaties en bekijken we de fabriek van binnen. Dat is hartstikke gaaf! Projecten waarmee we bezig zijn, komen dan echt tot leven. Dáárvoor zijn we nou aan het werk. Je krijgt dan niet alleen een beter beeld van technische apparatuur die je normaliter alleen digitaal voorbij ziet komen, maar ook een beter gevoel bij wat zich allemaal afspeelt binnen een project. En je ziet hoe serieus FrieslandCampina veiligheid neemt. Sommige ruimtes mag je alleen onder strikte voorwaarden betreden. Ik ervaar FrieslandCampina als een hele fijne opdrachtgever. Er is nog geen dag voorbijgegaan dat ik me verveelde en mijn team en ik zetten iedere dag stappen. Echt een goede match!’