Hoe bouw je een sterk personal brand?

Hoe maak of bouw je een personal brand?

Ben je aan het solliciteren? Dan dagen wij je uit om jezelf als merk te zien. Waarom? Iemand met een sterk personal brand valt op in de grijze massa – en is daardoor succesvoller. Bijvoorbeeld bij het vinden van een droombaan. Met een sterk personal brand laat je werkgevers zien wie jij bent en waar je voor staat. Personal branding is een strategie om te laten zien waarom juist jij diegene bent die zij zoeken. Tegenwoordig is het hebben van een personal brand dus echt een must. Hoe je een personal brand bouwt? Volg het stappenplan hieronder!

Stap 1 – Zie jezelf als een merk

Of je nou een directeur, student of succesvolle freelancer bent, personal branding kan jouw carrière naar een hoger niveau tillen. Als je jezelf als merk ziet, heb je controle over je eigen digitale voetafdruk. Je digitale voetafdruk bestaat uit alles wat je op het internet doet. Het is voor iedereen zichtbaar. Door middel van personal branding kun je jouw online reputatie managen.

Stap 2 – Doe zelfonderzoek

Personal Branding begint bij zelfonderzoek. Maak lijstjes van je vaardigheden, competenties, kennis en interesses. Schrijf alles op wat je goed kan en waaruit dat blijkt. Koppel je vaardigheden dus aan projecten of gebeurtenissen. Schrijf ook op wat je écht leuk vindt. Gebruik deze lijstjes om je personal brand verder uit te werken.

Stap 3 – Bepaal jouw unique selling points

Heb je lijstjes gemaakt? Dan kun je nu bepalen wat jouw allerbelangrijkste competenties zijn. Probeer te ontdekken wat jouw sterke punten zijn en denk hierbij verder dan de standaard competenties. Schrijf nu dus echt onderscheidende competenties op. Bedenk wat jou uniek en bijzonder maakt. Wat kun je doen om jezelf te onderscheiden van professionals met hetzelfde diploma als jij?

Stap 4 – Gebruik de STARR-methodiek

Met de STARR-methodiek kun je heel goed laten zien waaruit blijkt dat jij bepaalde competenties bezit. Gebruik een voorbeeld uit het recente verleden. Had je een speciale rol binnen een projectgroep of tijdens jouw huidige/ vorige baan? Pak je pen en papier er weer bij en beantwoord onderstaande vragen:

  • Wat was de Situatie?
  • Wat was jouw Taak?
  • Wat was jouw Actie?
  • Wat was het Resultaat?
  • Wat is jouw Reflectie?

Stap 5 – Omschrijf jouw personal brand

Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht, is het belangrijk dat je jouw personal brand kort en krachtig weet te formuleren. Schrijf in ongeveer twee zinnen op wie jij bent en waar je voor staat. Deze zinnen vormen de basis van jouw personal brand en kun je gebruiken bij het schrijven van een profielschets voor op jouw cv of LinkedIn-profiel.

Stap 6 – Laat jouw personal brand zien!

Nu je jouw personal brand hebt geformuleerd, is het tijd om deze te laten zien. Zorg dat jouw personal brand uniform naar voren komt in al je uitingen. Niet alleen online, maar ook in je cv, je motivatiebrief en zelfs het sollicitatiegesprek. We zoeken alles op het internet op… dus reken maar dat recruiters je checken via Google. De informatie die zij vinden bepaalt mede of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Als je jouw personal brand gaat presenteren en communiceren via bijvoorbeeld social media, houd dan het ABC-model in je achterhoofd. Waarom het ABC-model belangrijk is bij personal branding? Dat lees je hier.

Lees hier meer over soft skills tips & blogs!