Dag van de Privacy: zo ga je bewust om met je privacy

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Ga jij bewust om met het delen van jouw persoonlijke gegevens? Lees hier 5 tips om je privacy te beschermen!

Betrapt! Hoe vaak klik je op ‘alle cookies accepteren’ om simpelweg van de irritante pop-up af te zijn? Elke dag scrollen we door webpagina’s en wordt ons gevraagd om data te delen. Mensen maken zich zorgen om hun privacy, maar delen alsnog veel persoonlijke data online. Dat Privacy een hot topic is, had je waarschijnlijk wel gemerkt. Om jou meer bewust te maken van je persoonlijke gegevens is het op 28 januari de Europese Dag van de Privacy. Ga jij bewust om met je eigen privacy? Wij geven je 5 tips!

1. Haal het beste uit Privacy Day!

De Raad van Europa heeft in 2007 de ‘Europese Dag van de Privacy’ opgericht. Deze dag – 28 januari – is bedoeld om Europeanen beter te informeren over hun privacy rechten en om organisaties aan te sporen om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. Grote techbedrijven zoals Google geven je de mogelijkheid om je privacy-instellingen na te lopen. Vaak zijn deze instellingen niet heel makkelijk te vinden, maar op Privacy Day wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed! Maak hier dus slim gebruik van, zodat je niet onbewust data deelt die je niet wil delen.

Leuk feitje: 28 januari was in 1981 de dag dat het dataprotectieverdrag werd ondertekend. Dit verdrag is de basis van de privacywet zoals we die nu kennen. Een symbolische datum voor Privacy Day dus!

2. Wees je bewust van je digitale voetafdruk

Je digitale voetafdruk bestaat uit alles wat je online doet. Je bepaalt zelf wie welke informatie online over jou kan vinden. Je kunt jouw visie, kennis en interesses delen op al je social mediakanalen, zonder privégegevens te onthullen. Als je een sterk personal brand hebt, heb je controle over je digitale voetafdruk. En verlies je dus niet je privacy!

3. Wees kritisch met het delen van gegevens

Je bent er zelf bij als je iets online deelt. Je mag dus best kritisch zijn als er om gegevens gevraagd wordt. Bescherm je persoonsgegevens door de juiste instellingen te gebruiken. Zorg dat apps, games en websites niet zomaar bij al jouw persoonlijke informatie kunnen. Accepteer alleen cookies van websites (bedrijven) die je vertrouwt. Ontwijk wifi hotspots, want deze zijn niet altijd even veilig. Zet wifi en Bluetooth connecties altijd uit als je ze niet meer gebruikt. Zo houd je grip op je privacy.

4. Beveilig je accounts goed

Dit is een open deur, maar toch: gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. Kies voor sterke wachtwoorden die je bewaart in een wachtwoord manager. Door daar ook nog eens tweestapsverificatie op in te stellen, voorkom je dat hackers toegang krijgen tot persoonlijke data. Houd daarnaast ook je software up-to-date. Verouderde softwaresystemen zijn namelijk makkelijker te hacken.  

5. Privacybeleid op de werkvloer

Werken met data kan niet zonder beleid. Veel bedrijven geven hun werknemers bijvoorbeeld een privacy awareness training en hebben een verwerkingsovereenkomst. Ook is er een grote kans dat jouw werkgever een protocol heeft voor het melden van een datalek. Houd je hieraan en meld een datalek altijd meteen! En verlaat je je werkplek, ook al is het voor maar heel even? Vergeet dan niet om je beeldscherm te locken.