Legal document

De agenda van een Senior Jurist Arbeidsrecht

Alle ballen in de lucht houden, daar weet interim-jurist Ferry Klous alles van. Hij is Senior Adviseur Bedrijfsvoering, Secretaris én lid van de Brunel Ondernemingsraad. Je vraagt je vast af hoe hij dit in een werkweek voor elkaar krijgt. Benieuwd hoe Ferry zijn dagen invult? Ontdek het in deze agendablog!

Wat voor opdrachten voer je momenteel uit?

'Op dit moment voer ik twee detacheringsopdrachten uit via Brunel: een als Secretaris van de Ondernemingsraden en Adviseur bij VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), en een als Commissiesecretaris van de bezwarencommissie voor BZK (ministerie van Binnenlandse Zaken). De eerste opdracht ben ik aan het afronden. Vanaf december ga ik fulltime aan de slag bij BZK! Verder besteed ik ook tijd aan de Ondernemingsraad van Brunel. Daarvoor treed ik niet alleen op als belangenbehartiger voor het personeel, maar denk ik ook mee met de ondernemer. Al woon ik soms ook kennissessies bij via de OR. Volgende week ben ik bijvoorbeeld bij een seminar!'

Hoe bewaar je overzicht met al deze verantwoordelijkheden?

'Een strakke planning is een must, ook als er ver vooruit gepland moet worden. Bij verzoekschriften moet je bijvoorbeeld binnen twee maanden een verzoekschrift indienen bij de Kantonrechter. Een dag te laat is daarbij ook écht te laat. Verder zijn analytisch inzicht en communicatie natuurlijk heel belangrijk. Het scheelt dat ik al een tijd in het vak zit en daardoor veel inhoudelijke kennis heb. Ik kan grotendeels zelfstandig met dossiers uit de voeten.'

Hoe ziet een gemiddelde dag als Commissiesecretaris eruit?

'Na het beantwoorden van mijn mails ga ik aan de slag met een lopend dossier, een bezwaarschrift. Zulke dossiers verschillen enorm qua inhoud en grootte. Aan de hand van wet- en regelgeving breng ik mijn adviezen daarop uit. Ook plan ik de hoorzittingen in die daarbij komen kijken. Een commissie neemt mijn adviezen vervolgens mee in de zittingen. Als de besluiten die daaruit komen afwijken, pas ik mijn advies daarna aan; de adviezen moeten altijd kloppen. Al gebeurt dat eigenlijk zelden. Alles wat ik adviseer is immers gebaseerd op feiten.'

Wat komt er nog meer kijken bij jouw functie?

'Voordat je een advies uitbrengt, ga je na of een dossier wel echt compleet is. Ook controleer je of een verweerschrift tijdig binnen was. Toevallig heb ik vandaag een hoorzitting bijgewoond. Dat is heel interessant om mee te maken. Sommige wet- en regelgeving is interpretabel op meerdere manieren, daar kun je over discussiëren. Dat gebeurt vrij veel binnen het arbeidsrecht. Al moet er uiteindelijk toch duidelijkheid komen over situaties. Soms betekent dat water bij de wijn.'

 Benieuwd naar jouw mogelijkheden via Brunel bij de overheid?

Like it? Share it!