Hoe vind je jouw droombaan?

Hoe vind ik mijn droombaan?

Ja, jouw droombaan bestaat echt. Helaas is het soms wel even zoeken en ook zeker even doorbijten. Het is een zoektocht vol keuzestress en motivatiedips. Maar maak je geen zorgen! Met onze tips weet je straks precies wat de ideale baan is voor jou. 

Geloof dat jouw droombaan bestaat

Na jaren studeren is het eindelijk zo ver. Je bent er helemaal klaar voor om de eerste stap in jouw loopbaan te maken. Het eerste wat je doet is Google inschakelen. Maar zodra je op ‘zoeken’ hebt geklikt verschijnen er duizenden resultaten. Pff, dit heet nou keuzestress. Zoeken naar een speld in een hooiberg is hier niks bij. Het vinden van jouw droombaan begint met de juiste mindset. Geloof erin dat jouw droombaan echt bestaat. Wees je er ook van bewust dat je die droombaan niet zomaar vindt, maar dat het tijd kost. Gun jezelf die tijd.

Een nieuwe baan die bij jou past

In deze gunstige arbeidsmarkt staan er duizenden vacatures open. Daarentegen zijn werk- en opdrachtgevers wel kritischer dan ooit. Het is dus niet alleen maar interessant om te weten wat je kan, maar ook noodzakelijk om te weten hoe jij toegevoegde waarde kan bieden. En nóg belangrijker: weten wat jij wil. Wil je een baan vinden die bij jou past? Pak een pen erbij en geef antwoord op de volgende vragen. Zo heb je meteen een goed beeld van jouw wensen.

Wie ben jij?

Maak een lijstje met vaardigheden die jou goed omschrijven. Vraag aan vrienden en familie welke vaardigheden zij bij jou vinden passen. Categoriseer de vaardigheden. Er zijn drie soorten vaardigheden, namelijk:

  • - Sociale vaardigheden (vaardigheden in relatie tot mensen)
  • - Vaardigheden in relatie tot gegevens (vaardigheden zoals analyseren)
  • - Technische kennis (vaardigheden in relatie tot dingen)

Wat kan jij?

Kijk nu naar jouw competenties. Voorbeelden van competenties zijn: integriteit, loyaliteit, creatief (denken), leergierigheid, accuratesse, oog voor detail, discipline en resultaatgerichtheid. Je kunt ook voorbeelden van internet afkijken, maar blijf wel creatief en neem het dus niet klakkeloos over. Het moet wel kloppen en passen bij jouw persoonlijkheid. Koppel jouw competenties aan jouw opleiding(en) en werkervaring. Schrijf op wat jij goed kan en wat je hebt gedaan waaruit dat blijkt.

Wat wil jij?

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen? En welke interesses heb je? Wat vind je belangrijk bij een nieuwe baan? Het is handig om hier een lijstje van te maken. Denk aan punten zoals gevarieerd werk, salaris, een goed imago, bepaalde arbeidsvoorwaarden en teambonding. Dit helpt je om jouw droombaan te vinden én geeft je inzicht in jouw persoonlijke verwachtingen.

En dan nu: vacatures zoeken!

Als je voor jezelf hebt vastgesteld wat jouw droombaan precies is, kun je de eerste stappen gaan zetten om vacatures te vinden voor jouw droombaan. De belangrijkste factor hierin is: netwerken. Laat mensen om je heen weten dat je op zoek bent naar baan die bij jou past. Misschien kun je via via wel ergens binnenkomen. Je kunt natuurlijk ook in gesprek gaan met een detacheringsbureau. Bij Brunel kijken we bijvoorbeeld niet alleen naar jouw cv, maar ook naar jouw persoonlijkheid. Advies van een van onze consultants kan je een heel eind op weg helpen als je er niet zeker van bent welke baan bij jou past. Dus: Join team Brunel!

Ben jij net afgestudeerd en weet je wat je wil, maar heb je nog geen baan gevonden? Tijd voor plan B. Lees hier wat jouw alternatieven kunnen zijn.