Checklist voor het schrijven van een sollicitatiebrief + voorbeeld

Een sollicitatiebrief schrijven bezorgt menig werkzoekende kopzorgen. Terwijl dit helemaal niet hoeft als je gebruikt maakt van een vast format waarmee je de brieven schrijft. Om het schrijven van sollicitatiebrieven makkelijker te maken geven we je wat tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief en geven we een voorbeeld mee. Hierdoor wordt de zoektocht naar een nieuwe baan en het schrijven zeer eenvoudig.

Checklist voor een goede sollicitatiebrief:

 • Cv is bijgevoegd
 • Persoonlijke gegevens zijn toegevoegd
 • E-mailadres en telefoonnummer kloppen
 • De juiste persoon wordt aangesproken in de sollicitatiebrief
 • Motivatie en ambitie zijn toegelicht
 • Je huidige ervaring is toegelicht
 • Je hebt de keuze voor de organisatie toegelicht
 • Je bent ingegaan op de vereisten vermeld in de vacature

Naast een ‘normale’ sollicitatiebrief kan je er ook nog voor kiezen om open sollicitatiebrief te schrijven als je geen vacatures online ziet staan. Hierbij is het belangrijk om de reden achter de open sollicitatie uit te leggen, dit zorgt ervoor dat zelfs wanneer er geen ruimte voor nieuw personeel is bij deze organisatie je wel een blijvende indruk achterlaat.

SOLLICITATIEBRIEF VOORBEELD

[Eigen naam]

[Eigen adres]

 

[Organisatienaam]

[Straat + huisnummer]

[Postcode + Stad]

 

[Plaats, datum]

 

Betreft: Sollicitatie [functie]

 

Beste [mevrouw/meneer X],

 

1. Introductiezin

 • Met belangstelling heb ik kennisgenomen van uw advertentie op het vacaturegedeelte van de website
 • Afgelopen week kwam ik uw advertentie tegen in/op waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie van [functie].

2. Terugkoppeling naar eigen profiel en sterke punten

 • Als recent afgestudeerde in [opleiding] met ervaring in [branche] wil ik hierbij graag reageren op de vacature voor [functie]
 • Met [X] aantal jaar ervaring als [functie] en [andere vaardigheden/talenten/speciale ontwikkelingsgebieden] op zak ben ik dan ook zeer geïnteresseerd in uw vacature.

3. Uitdagingen van de vacature benoemen

 • In uw vacature worden [onderdeel] en [onderdeel] genoemd als onderdelen van de werkzaamheden. Reeds heb ik hier al [aantal] jaar ervaring mee, maar zie ik een uitdaging in het verder ontwikkelen van deze capaciteiten.
 • Op dit moment kan ik in mijn huidige functie niet meer groeien en ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging zie ik in uw vacature in de vorm van [ontwikkelingsmogelijkheid]. Hier kan ik namelijk mijn [positieve eigenschappen] helemaal in kwijt en ik vind persoonlijke ontwikkeling van zowel hard skills als soft skills een belangrijk onderdeel van iedere [functie].

4. Reden om te werken bij juist deze organisatie

 • “Waarom ben ik juist geïnteresseerd in uw organisatie? Al jarenlang volg ik uw bedrijfsontwikkelingen op de voet en met name [ontwikkeling 1] en [ontwikkeling 2] hebben mij overtuigd van uw positie in de markt.
 • [Organisatie] heeft zichzelf als trendsetter neergezet op het gebied van [ontwikkeling/technologie/marktleider/branche], een bedrijf dat een sterke visie heeft die past bij mijn persoonlijke visie.

5. Afsluiting

 • Graag zou ik langskomen om mijn profiel en motivatie toe te lichten in een gesprek. Ik kijk uit naar uw antwoord.
 • In een persoonlijk gesprek of telefonisch gesprek licht ik graag mijn ervaring en motivatie verder uit. Ik kijk uit naar uw antwoord.
 • Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie en profiel bespreken.

 

Met vriendelijke groet,

 

[Voornaam + Achternaam]

 

Bijlage: curriculum vitae

 

Of je gaat solliciteren voor embedded software engineer of projectleider, het schrijven van een goede sollicitatiebrief blijft belangrijk. Het is de juiste manier om een bedrijf te benaderen zelfs als het geen openstaande vacatures heeft op het moment van schrijven. Ben je op zoek naar een baan? Bekijk dan ook zeker de vacatures van Brunel!

Bekijk hier alle solliciatietips