Ontwikkel je soft skills met Brunel!

Ubon Schoone-Ruijs is sinds November 2017 werkzaam als Trainer/Coach bij Brunel. Zij zit al 10 jaar in het vak en heeft voordat ze bij Brunel werkte onder andere gewerkt als freelance Trainer. Alle trainingen die Ubon geeft zijn gericht op persoonlijke- of teamontwikkeling op het gebied van communicatie, houding en gedrag.

Hoe zien jouw trainingen eruit?

“De trainingen die ik geef zijn vooral soft skills trainingen. Persoonlijke ontwikkeling op het gebied van communicatie, houding en gedrag staat dus altijd centraal. Voorbeelden van trainingen die ik geef zijn: DISC, Feedback, Effectief communiceren, Beïnvloedingsvaardigheden en Stakeholdermanagement. Al deze trainingen hebben met elkaar gemeen dat het interactieve trainingen zijn. Natuurlijk is de basis een stuk theorie, maar we gaan vooral veel doen. Vaak is het zo dat de theorie wordt toegelicht door middel van een model. Die modellen vertalen we dan naar ‘doen’. De ene keer doen we bijvoorbeeld een rollenspel en de andere keer gaan we debatteren.”

Kleurrijk communiceren

“De training waarin we de DISC-methode overbrengen is eigenlijk de basis van de meeste trainingen. Het is de eerste training in het traject die nieuwe Brunellers volgen. Een nieuwe job betekent ook nieuwe collega’s. Hoe kun je het beste met hen communiceren en wat is jouw eigen voorkeursstijl? Dat maken we inzichtelijk met de DISC-methode. Aan de hand van vier kleuren worden de verschillende gedragsstijlen in kaart gebracht. De deelnemers kunnen met de DISC-methode gedrag herkennen en ze leren ermee om te gaan. Het zal je helpen om in te kunnen spelen op het gedrag van je nieuwe collega’s. Het is een heel geschikte methode voor teambuilding en het verbeteren van samenwerking. Daarnaast wordt de DISC-methode ook veel toegepast in coaching.”

Voor welk type kandidaat is deze training geschikt?

“Mijn focus ligt vooralsnog bij het trainen van onze gedetacheerde collega’s. De trainingen zijn dus voor alle specialisten die zich willen ontwikkelen in communicatie, houding en gedrag. Voor trainees geldt dat zij een vast traject aan trainingen doen die binnen hun business line past. Voor de andere specialisten zijn er open inschrijvingen. Dus wil je je soft skills ontwikkelen? Dan heb je keuze uit een heleboel leuke en vooral interessante trainingen! We geven trouwens ook inhouse trainingen, dus dan gaan we echt langs bij onze opdrachtgevers om een training te geven.”

Wat is jouw persoonlijke doel en wil je de deelnemers leren?

“Wat ik het mooiste vind, is wanneer je duidelijk kunt zien dat de deelnemers zich hebben ontwikkeld of zijn veranderd in positieve zin. Soms kan het kwartje al vallen tijdens de training en soms hoor je later pas dat ze zich hebben verbeterd op een bepaald vlak dankzij de training. Dat is erg fijn om te horen! Ik word zelf ontzettend blij als ik hoor dat de deelnemers na een training gelijk zin krijgen om ermee aan de slag te gaan!”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Soms vind ik het wel lastig dat je de nazorg niet echt meemaakt. Ik bedoel daarmee dat je dus niet altijd weet hoe mensen de stof van de training in de praktijk weten toe te passen. In korte tijd (tijdens de training) moet je iets aanraken bij de deelnemers waar ze echt iets mee gaan doen: het zogeheten 10-20-70-concept... 10% leren door theorie of een interactieve training, 20% besef leren van anderen en 70% leren door ervaring. Je hoopt natuurlijk dat het echt aankomt en dat de deelnemers het meenemen in hun dagelijks leven. Dat je die ontwikkeling niet altijd kan blijven volgen moet je als trainer/coach dus proberen los te laten. Dat vind ik soms wel een uitdaging.”

Wat hoor je na afloop van de deelnemers?

“Vaak zijn de deelnemers heel positief. Ze vinden de afwisseling en het interactieve aspect van de trainingen altijd erg fijn. Je merkt gewoon dat de deelnemers graag ‘doen’. Een training duurt meestal wel 8 uur lang en toch krijg ik vaak terug van deelnemers dat ze de dag snel vonden gaan. Ik neem aan dat dat een goed teken is en ben dan ook blij om dat te horen! Ook hoor ik vaak dat het niet is wat ze hadden verwacht, in positieve zin: het is geen standaard communicatietraining.”

Wil je graag meer lezen over soft skills?

Lees hier meer soft skills tips & blogs!

Benieuwd naar onze vakinhoudelijke trainingen? Lees het verhaal van Timen hier.