Afgestudeerd, maar nog geen baan? Tijd voor plan B!

Het solliciteren begon al tijdens jouw studie, terwijl je diehard aan het zwoegen was voor je scriptie. Inmiddels heb je jouw diploma op zak, ben je naar netwerkborrels geweest en heb je uren besteedt aan jouw cv. En jij maar denken dat die scriptie lastig was… Een baan vinden is dat net zo! Tientallen sollicitatievideo’s en een paar persoonlijke crises verder heb je geen idee wat je nu nog moet doen.

Dit is natuurlijk vervelend, maar maak je geen zorgen. We hebben allemaal in jouw schoenen gestaan. Je kunt er ook gebruik van maken! Wij hebben een lijstje gemaakt van 6 dingen die je kunt doen als je afgestudeerd bent, maar nog geen baan hebt gevonden. Wat is jouw plan B?

1. Geef het solliciteren niet op!

Hoe frustrerend het ook is, geef niet op! Blijf solliciteren. Wil je écht opvallen? Stuur een creatieve sollicitatie. Als het niet lukt om je droombaan te vinden, kun je ook een parttime of tijdelijke baan een kans geven. Het is belangrijk om bezig te blijven. Zo kun je jouw toekomstige werkgever laten zien dat je gemotiveerd bent en meer wil leren.

2. Werk aan je portfolio

In o.a. de creatieve industrie is het goed om naast je cv een portfolio te laten zien. Tegenwoordig kun je heel makkelijk een online portfolio aanmaken. Hier deel je projecten waar je aan hebt gewerkt en dingen die je hebt gecreëerd. Zo heb je die baan binnenkort echt wel in the pocket. Het kan ook heel goed helpen om je vakkennis (of creativiteit) te delen door middel van een blog.

3. Volg een cursus

Dat je bent afgestudeerd, betekent niet dat je bent uitgeleerd. Integendeel. Er zijn heel veel manieren om te blijven leren, zoals een traineeship. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een (online) cursus volgen of boeken lezen over je vak. Zo specialiseer je jezelf nóg meer in je vakgebied en vergroot je je kans op een succesvolle sollicitatie.

4. Overweeg een stage of traineeship

Nog geen stage gelopen? Doe dit alsnog! Je leert een heleboel zonder dat er veel van je wordt verwacht. Ook als je tijdens je studie al stage hebt gelopen, kan het geen kwaad om weer praktijkervaring op te doen. Bijvoorbeeld in de vorm van een traineeship. Hiervoor krijg je vaak gewoon betaald en kun je tegelijkertijd veel leren. Win-win dus! Zet vooral je beste beentje voor, want wie weet mag je na je stage of traineeship wel bij het bedrijf blijven werken.

5. Doe vrijwilligerswerk

Waarschijnlijk zeg je niet gelijk je bijbaantje op als je klaar bent met studeren. Echter is de kans klein dat je fulltime kunt werken achter de bar of in de kledingwinkel. In dat geval is het een idee om er vrijwilligerswerk naast te doen. Werkgevers waarderen dit en het heeft ook nog eens maatschappelijk impact. En je laat zien dat je gemotiveerd bent om aan het werk te gaan.

6. Ga op reis

Altijd al willen backpacken in Australië of kamperen in Scandinavië? Dit is het perfecte moment om te gaan! Je hebt nog geen verplichtingen naar een werkgever toe en je bent eindelijk verlost van tentamens. Als je eenmaal een baan hebt, heb je niet meer zo snel de kans om langere tijd naar het buitenland te gaan. Ontspan en geniet. Na al die studiejaren heb je dat wel verdiend, toch?  

Klik hier voor meer sollicitatietips!