Ontwikkelen als ontwikkelaar – Coen Turk over zijn werk als software engineer

vrijdag 9 augustus 2019

Coen Turk studeerde Luchtvaarttechniek en rolde via via in de IT. Een toevalstreffer. “De voormalig directeur van mijn stageplek werkte nu bij een softwarebedrijf. Hij zocht een IT Business Consultant en zei: ik denk dat jij dat kan. Uiteindelijk heb ik daar 3,5 jaargezeten, waarbij ik als consultant ERP apps implementeerde bij grote klanten in de luchtvaartindustrie. Maar na een tijdje miste ik de technische diepgang. Ik wilde leren programmeren en me ontwikkelen als ontwikkelaar. Toen kwam ik bij het Traineeship Software Engineering van Brunel uit.”

“Als IT Business consultant miste ik technische diepgang. Ik wilde leren programmeren en me ontwikkelen als ontwikkelaar.”

Meteen aan de slag met programmeren

In september 2018 begon Coen aan het traineeship. In vier maanden werd hij klaargestoomd als software engineer. Het traineeship is gericht op de inhoud: leren programmeren. Daarnaast ga je aan de slag met IT-opdrachten van Brunel. Coen werkte onder andere aan een webapp voor de Reddingsbrigade. “Ik heb het onderdeel vrijwilligersbeheer gemaakt. Dit bestond uit een stuk front-end met functionaliteit, met daaraan gekoppeld een stuk API en verdere back-end. Zo kreeg ik van alles wat mee. Persoonlijk vind ik back-end programmeren net iets leuker. Het heeft meer toepassingen en ik werk graag in de taal C#.”

Werken aan iets wat er toe doet

Na nog een aantal interne opdrachten voor Brunel, zit Coen sinds juni 2019 bij ABN AMRO op het CISO, de afdeling die verantwoordelijk is voor informatiebeveiliging. “Tja, helaas mag ik door de aard van het werk er niet zo veel over vertellen. Het gaat in ieder geval over security en fraudedetectie. De bank werkt met machine learning en gebruikt de nieuwste technieken in de public cloud. Dat is natuurlijk heel interessant als IT’er. Want wat we vandaag maken, mogen we morgen alweer beter maken! Het is fijn dat ik bezig ben met iets wat er echt toe doet: zo veilig mogelijk betalingsverkeer voor al onze klanten.

Met DevOps kwaliteiten inzetten op meerdere vlakken

Over zijn team en de manier van werken kan Coen wel meer de diepte ingaan. Hij zit in een DevOps team. Het team programmeert niet alleen, maar is verantwoordelijk voor het hele product. Ook onderhoud en klantcontact. “Met mijn achtergrond als consultant is klantcontact me natuurlijk niet vreemd. Ik kan mijn kwaliteiten dus op meerdere vlakken inzetten.” Ondanks dat Coen in het traineeship leerde programmeren in C#, werkt hij nu in Java. Is dat niet lastig? “Nee, dat valt mee. Uiteindelijk zijn de concepten hetzelfde, de syntax is alleen anders. Als je de ene taal kent, is het leren van een andere taal minder ingewikkeld.”

Altijd blijven ontwikkelen

Als developer moet je jezelf altijd blijven ontwikkelen. Het vakgebied verandert snel en er is altijd wel een taal, tool of concept dat je nog niet kent. De juiste mindset is daarom heel belangrijk. “Een certificaat halen maakt je niet meteen een goede ontwikkelaar. Je moet jezelf en het product waaraan je werkt altijd willen verbeteren. En er plezier uithalen om uit te vinden hoe iets werkt – hoe moeilijk ook. Het is daarom een denk- én een doe-beroep. Om iets écht te leren, moet je het gewoon doen. De eerste tien keer gaat het misschien fout. Maar met een onderzoekende houding en doorzettingsvermogen kom je er vanzelf.”

“Een certificaat halen maakt je niet meteen een goede ontwikkelaar. Je moet jezelf en het product altijd willen verbeteren.”

Like it? Share it!