5 redenen om te solliciteren in de zomer

De combinatie van de cliffhanger bij GTST en het politieke zomerreces geven het officiële startsein: het is weer komkommertijd! Je weet wel, die periode waarin televisieprogramma’s eindeloos worden herhaald, het Binnenhof leeg is en de terrassen gevuld. Kortom, die periode waarin het geen zin heeft om te solliciteren. OK, even terug. Op de eerste punten valt weinig af te dingen, maar dat laatste puntje, dat nuanceren we graag even. Solliciteren in de zomer kan namelijk prima! En wel om de volgende 5 redenen:

1. Er is minder concurrentie

Studenten, starters, professionals…veel mensen nemen vrij in de zomer. Gaan op reis, op vakantie of blijven lekker thuis. Een groot deel van de mensen die op zoek zijn naar een (andere) baan, lassen echter niet alleen een studie- of werkstop in, maar ook een sollicitatiestop! Wat dit voor jou betekent? Dat er in de zomermaanden geen vacatures zouden zijn is een fabel - het ontstaan en vervullen van een vacature staat immers los van welk seizoen dan ook. Doe dus gerust je voordeel met deze misvatting en maak in de zomer gewoon werk van die ideale vacature; juist nu heb je veel minder concurrentie!

2. Ook recruiters onthaasten

De zon, zomerse temperaturen, zwoele zomeravonden: daar worden mensen vrolijk van. Zo ook recruiters. Solliciteren in de zomer krijgt zo wel een héél zonnig tintje! Bij veel bedrijven heerst er in de vakantieperiode namelijk een wat gemoedelijkere sfeer, waardoor ook sollicitatiegesprekken relaxter kunnen verlopen. Daarnaast wordt de positieve energie die jij uitstraalt vanwege die heerlijk tropische temperaturen, moeiteloos opgepikt door de onthaaste recruiter. Hoe je een extra verpletterende indruk achterlaat? Door te benadrukken dat jij snel aan de slag wil. En dat in een periode waarin iedereen in vakantiemodus is…succes verzekerd!

3. Parttime of interim biedt kansen

Tijdens de zomermaanden puzzelen veel bedrijven met hun personeelsbezetting, omdat werknemers (met kinderen) massaal hun vakantiedagen opnemen. Dikke kans dat deze bedrijven ervoor openstaan om tijdelijk extra mensen in te huren. Hoe jij hier je voordeel mee kunt doen? Ook een parttime functie, een interim job of een zomerbaan geeft jou de kans om te laten zien wat je waard bent. Kijk dus in de vakantieperiode ook naar bijbanen en tijdelijke jobs; je zult niet de eerste zijn die via een vakantiebaan een vast contract binnensleept!

4. Netwerken is leuker in de zon

Tijdens de zonnige zomermaanden valt er elke dag wel iets te beleven: een borrel hier, een barbecue daar, en oh ja, ook nog even een terrasje. Als je je realiseert dat er heel wat vacatures ‘via via’ ingevuld worden, dan liggen de kansen voor het oprapen. Hoe je van die kansen een win-win maakt? Door werk te maken van netwerken. Dus of je nu een extra sportdrankje doet op de fitnessclub, kennismaakt met de buren van driehoog achter tijdens de wijk-bbq of het glas heft tijdens de vrijdagmiddagborrel op het dakterras: ga het gesprek aan. Stel nieuwsgierige vragen, luister, vraag door en laat vallen dat je openstaat voor iets anders. Enne…vergeet vooral niet te genieten van het moment!

5. Vakantie betekent tijd voor reflectie

Mijmeren over je ideale baan gaat best goed op een handdoekje aan een Spaanse costa of in een Nederlands park. Hoe dat zit? Fysieke afstand van werk en/of studie leidt tot mentale afstand en helpt relativeren. Daarnaast zorgt de vakantiesfeer voor een gevoel van autonomie; je hebt de tijd aan jezelf en denkt na over hoe je dit gevoel zou kunnen uitsmeren over de rest van het jaar. Met al die zomerse energie en die overload aan vitamine D is er eigenlijk geen leukere periode om werk te maken van je ambities. Los van deadlines, weg van drukte en sleur, lekker vanuit de achtertuin of vanaf een Zuid-Frans terras filosoferen over je volgende carrièrestap; waar wacht je nog op?

Mocht je op zoek zijn naar een (andere) job, maar zijn de vacatures die je in juli en augustus tegenkomt het nét niet, bedenk dan dat al je oriënterende (netwerk)activiteiten uiteindelijk altijd hun vruchten afwerpen. De maand september betekent niet voor niets voor veel mensen van oudsher ‘een nieuwe start’. Kun jij als (ander) werkzoekende bij dit alles wel wat extra begeleiding gebruiken? Laat het ons weten. Wij denken graag met je mee, óók tijdens de zomermaanden!

Lees hier meer sollicitatietips!