AutoCAD en Revit: 5 belangrijke verschillen

AutoCAD en Revit, ze worden vaak met elkaar vergeleken. Hoe terecht is dat? Oké, het zijn allebei ontwerptools voor Architecten, Engineers en Constructeurs, maar betekent dat dat ze inwisselbaar zijn? Hoog tijd om hier eens dieper op in te gaan. En wie kan dat beter dan een van onze eigen Brunellers? Detailengineer, CAD-Tekenaar én BIM Modelleur Roy Kerstholt licht vijf belangrijke verschillen toe.

1. AutoCAD is zo plat als een dubbeltje

‘Het allergrootste verschil tussen AutoCAD en Revit zit ‘m in de dimensie waarin je werkt. In AutoCAD werk je in 2D, in Revit in 3D. Dat zit zo: AutoCAD is een CAD (Computer Aided Design) tool, Revit een BIM (Building Information Modeling) tool. Een wereld – of beter gezegd: een dimensie – van verschil dus. Revit maakt een ontwerp gelijk visueler, doordat je meteen ziet hoe een ontwerp vorm krijgt. AutoCAD is óók handig om ideeën precies uit te werken, maar hierbij is het meer afwachten hoe het uitpakt in de praktijk.’

2. Sharing is caring? Revit en BIM 360

‘Een ander belangrijk verschil tussen AutoCAD en Revit is de bereikbaarheid. Als Engineer werk ik altijd met veel collega’s samen: Architecten, Mechanical Engineers, Elektromonteurs – en zo verder. In AutoCAD werkt ieder aan een eigen onderdeel van een model. Dat sla je dan op en deel je handmatig met je team. Bij Revit is dit niet aan de orde, want dat koppel je aan BIM 360. Met behulp van BIM 360 kan iedereen altijd en overal in het document. Daardoor is een ontwerp altijd up-to-date, wat fouten in het proces voorkomt.’

3. Vallen en opstaan met Revit

‘Enthousiast als ik ben over 3D-ontwerpen, geef ik in mijn werk de voorkeur aan Revit. Maar toegegeven: Revit is een complex programma, vol eindeloze mogelijkheden voor modelleren. Daardoor is werken ermee in het begin écht vallen en opstaan. Beginners doen er naar mijn idee zeker goed aan hier hulp bij te vragen. Zelf volgde ik hiervoor het BIM Traineeship bij Brunel. Als trainee deed ik niet alleen nuttige ervaring op, maar leerde ik ook alle ins and outs van Revit! En nu ik dit eenmaal onder de knie heb, gaat ontwerpen een heel stuk sneller.’

4. AutoCAD of Revit = manual of magical

‘In CAD teken je details handmatig uit. Een balk, een wand, een plaat: iedere lijn trek je zelf. Omdat AutoCAD al jaren de standaard is, weten vrijwel alle Engineers hoe dit werkt. Maar het kan sneller. Revit gaat verder, en neemt met één muisbeweging gelijk álles in de tekening mee. In an almost magical way modelleert Revit ook de rest zoals je wil! Dat maakt dit programma enorm mistake-proof, want je weet zeker dat je niets vergeet. De afweging tussen beide tools zit ‘m grotendeels in het voorwerk: wil je investeren in wegwijs worden met Revit, of kies je voor de bekende weg met CAD?’

5. Het doel: engineeren of modelleren

‘Natuurlijk speelt het doel wat je wil bereiken uiteindelijk de belangrijkste rol. AutoCAD is een heel zwaar programma, maar biedt mogelijkheden voor bijna alle Engineers. Het is eigenlijk een heel allround, en daardoor heel toegankelijk programma. Revit is, alleen al omdat het een BIM-tool is, veel specifieker gericht op modelleren. Het is stukken complexer, maar gezien alle verdere voordelen is het voor BIM-modellering ideaal. Ontwerp je vooral mechanische onderdelen? Dan volstaat CAD prima.’ De verschillen tussen AutoCAD en Revit zelf ontdekken? Stuur ons een bericht; wij vertellen je graag meer over jouw mogelijkheden bij Brunel!

Lees hier meer over werken met AutoCAD