Project controller Edward neemt van elk project wat mee

Op de vraag hoe collega’s hem zouden omschrijven, antwoordt project controller Edward Vaartjes (57) lachend: “Een vrolijke, vriendelijke vent. Iemand die humor voorop zet in z’n werk.” Edward heeft een indrukwekkend cv als project controller opgebouwd, met name in de sectoren olie & gas en de voedingsindustrie. De soms grillige economie heeft ervoor gezorgd dat hij bij veel verschillende bedrijven in de keuken heeft gekeken. Maar zeker niet de minste: denk aan de NAM, Tetra Pak, ENGIE en Enexis. En nu FrieslandCampina, waar hij wordt gedetacheerd door Brunel.

Belangrijke eigenschappen project controller

“Als project controller in de industrie zijn er twee dingen heel belangrijk. Eén is natuurlijk financieel inzicht. Dat is een open deur. Maar daarnaast, en minstens net zo belangrijk, is dat je met techneuten moet kunnen omgaan. Je moet hun taal spreken. Duidelijk kunnen uitleggen waarom het belangrijk is om zaken op een bepaalde manier te regelen. Natuurlijk levert dat soms spanning op, maar ik zie dat juist als een uitdaging. Die interactie met mensen is wat mijn werk zo leuk maakt.”

Van elk project wat meenemen

Edward heeft in zijn carrière van alles meegemaakt. “Tetra Pak had bijvoorbeeld melkpoederfabrieken in Nieuw-Zeeland en Australië. Ook heb ik de project control voor een turn-key melkpoederfabriek in Uruguay opgezet. Dit deed ik voor een joint venture in Argentinië, waar ik elk kwartaal zo’n drie weken was. Dat was alsof we terug het stenen tijdperk ingingen. Bestellingen deden we met Word-documentjes en Excelletjes, er was geen softwarepakket. Maar het mooie is, dat ik van elk project weer wat meeneem. Zo kon ik gisteren nog een collega bij FrieslandCampina helpen met de codering van goederen bij containertransport. Dat wist ik nog van het project in Uruguay.”

Goede band met consultant

Sinds 2,5 jaar werkt Edward voor Brunel. “Toen ik solliciteerde op een functie die via Brunel open stond, kreeg ik al gauw te horen dat ze enthousiast waren en mij wilden voorstellen. Er was een klik, en twee dagen later kon ik al aan het werk. Sowieso heb ik een goede, informele band met mijn consultant Aldo Bot. Laatst heb ik hem nog een foto gestuurd vanuit Rome, toen ik een winkel met de naam ‘Aldo’ tegenkwam. Kreeg ik er later één terug vanuit Bali, óók met die naam. Mooi dat dat kan.”

Niet meteen alles veranderen

“Als ik collega’s die net beginnen iets mag meegeven, dan is het wel dat je niet bij elk bedrijf meteen moet roepen dat je alles even anders gaat doen. Neem de tijd om het bedrijf en zijn processen te leren kennen. Natuurlijk is het goed dat je een frisse blik hebt. Maar maak je hun werkwijze eerst echt helemaal eigen. Dan kun je daarna goed geïnformeerd jouw ideeën laten zien. Begin bij je projectmanager, en bouw het zo langzaam op. Je voelt vanzelf wanneer de tijd rijp is.”

Ontdek jouw mogelijkheden bij Brunel

Naar carrièrekansen Finance & Risk