Efficiënt inzetten van personeel op de krappe arbeidsmarkt

De afgelopen twee jaar laten de bedrijfssectoren een gezonde groei zien. Ondanks deze groei wordt er verwacht dat zij minder hard zullen groeien dan in 2018 door een chronisch gebrek aan personeel. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeidskrachten met specifieke kennis toe, waardoor ondernemers genoodzaakt zijn ingrijpende maatregelen te nemen. 

Wilt u niet meer voor personele verrassingen komen te staan en altijd zeker zijn van een optimale bezetting? Neem dan vandaag nog contact op en ervaar wat Brunel voor uw bedrijf kan betekenen.

Specialisten nodig? Neem hier contact op

Welke trends zie jij ontstaan op het gebied van personeelstekorten?

‘’Halverwege vorig jaar was het eigenlijk al best lastig om goede mensen te vinden. Brunel is in staat om betere mensen aan te trekken dan een bedrijf voor wie dit geen kerntaak is, want dat is ons vak. Wij hebben heel veel goede mensen die voor Brunel werken. Hiermee kunnen we de vraag van de opdrachtgever beantwoorden, maar ook niet meer voor 100%. We zien dat opdrachtgevers niet altijd het besef hebben van deze krappe arbeidsmarkt. Wij hebben hier een verschrikkelijke goede data-analyse afdeling met veel kennis, waarmee wij bij onze klanten inzichten geven in deze arbeidsmarkt. Aan de opdrachtgevers laten wij per specialisme zien hoeveel mensen er binnen Nederland zijn met dat specifieke profiel, hoe de regionale verspreiding is. Door te kijken naar wat voor soort profiel iemand heeft, door bijscholing en coaching te geven, of door deze persoon aan een senior te koppelen, zorgen wij ervoor dat zij snel up to speed zijn."

In welke sectoren is dit de grootste uitdaging?

‘’Met name voor Techniek en IT, maar we zien het tekort overal wel ontstaan. Bij Techniek en IT is het, het meest schrijnend.’’

De krappe arbeidsmarkt heeft in verschillende opzichten gevolgen voor de opdrachtgevers van Brunel. Verandert de vraag van de opdrachtgevers naar Brunel toe?

‘’De vraag verandert niet zo zeer, maar vooral de oplossing. De toegevoegde waarde van flexibele arbeid in je strategische personeelsplanning, en het besef dat dat belangrijk is om als organisatie te hebben, is veranderd. Het kunnen op- en afschalen met specialisten en daarmee kunnen inspelen op de steeds sneller veranderende omgevingen van bedrijven is van belang. En aan de andere kant zie ik ook dat opdrachtgevers steeds meer aan ons vragen om een bredere verantwoordelijkheid te nemen."

In hoeverre verandert de vraag van de kandidaten?

"Je ziet dat de nieuwe generatie kandidaten er niet meer voor kiest om tien jaar voor dezelfde werkgever te werken. Zij willen graag in verschillende omgevingen werken, echt iets kunnen toevoegen, maar ook met een bepaald doel ergens werken. Juist voor deze generatie is detachering heel aantrekkelijk. Zij hebben een sterke wens om zich binnen hun vakgebied op verschillende fronten te  kunnen ontwikkelen en om op verschillende soorten projecten te kunnen werken in verschillende omgevingen. In die behoefte zien we dus een duidelijke verandering. Dat is ook een van de redenen waarom sommige bedrijven meer problemen hebben om goede mensen te vinden dan andere bedrijven. Bedrijven die in staat zijn om dat te bieden zijn aantrekkelijker voor deze generatie."

Wat kunnen wij op dit vlak betekenen voor onze opdrachtgevers?

"Brunel beweegt zich steeds meer als een verzameling van specialisten naar communities van specialisten. Ik denk dat dat een belangrijke toegevoegde waarde is voor zowel kandidaten, medewerkers als opdrachtgevers. Brunel is voor kandidaten aantrekkelijk omdat zij hier hun eigen peers kunnen ontmoeten. Er zitten zowel zeer ervaren mensen als junioren die elkaar helpen, waardoor opdrachtgevers beter geholpen worden."

Wat is volgens jou de oplossing voor personeelstekorten op langere termijn?

"De oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt ligt niet alleen bij detacheerders. Het zit in heel veel aspecten, zoals in de wetgeving die niet aangepast is aan onze moderne arbeidsmarkt. Als je kijkt naar de toegevoegde waarde van detacheren, juist in een krappe arbeidsmarkt, zijn detacheerders in staat om de steeds schaarser wordende specialisten op een efficiëntere manier in te zetten. Dit doet Brunel door te kijken naar welke taken er uitgevoerd moeten worden, en door het inzetten van mensen die breed inzetbaar zijn, zonder dat we het koppelen aan 1 functie."

In hoeverre biedt het geven van interne cursussen en opleidingen een oplossing?

"Het bieden van cursussen en opleidingen is niet de enige oplossing om die tekorten terug te dringen. Het aanbieden van opleidingen is een basisvoorwaarde om een aantrekkelijke werkgever te zijn. We zien nog regelmatig dat bedrijven op het gebied van personeelsplanning, niet in strategische termijnen denken. Het gaat hierbij om de juiste combinatie van flexibele capaciteit met vaste capaciteit. Opdrachtgevers adviseer ik om creatiever naar de taak te kijken die uitgevoerd moet worden. Aan kandidaten geef ik het advies mee om tijdens een sollicitatie niet alleen naar de inhoud van de rol te kijken, maar ook naar de bereidheid van de werkgever om in jou te investeren. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet alleen met deze rol bezig bent, maar ook met je volgende rol. Leg de lat op korte termijn niet te hoog. Ambitie zit niet alleen in het nemen van een volgende stap, maar juist in het NU. Ambitie tonen is goed, maar ik vind ook dat je ambitie moet laten zien in wat je nu doet."

Wilt u niet meer voor personele verrassingen komen te staan en altijd zeker zijn van een optimale bezetting? Neem dan vandaag nog contact op en ervaar wat Brunel voor uw bedrijf kan betekenen.

Neem contact met ons op