7 tips om beter te worden in small talk met collega's

Vriendschappen, relaties en carrière… het begint allemaal met small talk. Hoewel een simpel praatje bij het koffiezetapparaat of in de lift soms nutteloos lijkt, kan het een groot effect hebben op jouw carrière. Praten over koetjes en kalfjes met collega's is dan ook echt een must op de werkvloer. Vind je het ongemakkelijk en weet je niet waar je het over moet hebben? Boost jouw conversatie skills dan met deze tips. Small talk kun je leren. Beloofd!

1. Stel open vragen

Voortaan alleen nog open vragen stellen is dé manier om beter te worden in small talk. Met een ‘ja’ of ‘nee’ is jouw conversatie al snel saai. Geef die collega dus de kans om iets te vertellen door een open vraag te stellen. En laat diegene daarna extra uitleg geven door een follow-up vraag te stellen. Zo laat je ook meteen zien dat je actief luistert en dat maakt je een prettige gesprekspartner!

2. Geef uitgebreid antwoord

Bewaar de balans tussen vragen en vertellen. Om te zorgen dat het niet ongemakkelijk wordt, kun je het beste uitgebreid antwoord geven op een vraag die aan je wordt gesteld. Hoe meer jij zelf vertelt, hoe meer de ander jou ziet als een open persoon en zelf ook meer zal spreken.

3. De klassieke small talk onderwerpen

Vind je het moeilijk om het ijs te breken tijdens een sollicitatiegesprek of op de vrijmibo? Door te praten over onderwerpen als het uitzicht, je werk, muziek, films, boeken en hobby’s zit je altijd goed. Hetzelfde geldt voor het laatste nieuws! Volg het nieuws en lees ook items die je misschien niet echt interesseren. Zo ben je tenminste wél op de hoogte en kun je meepraten als iemand over een nieuwsitem begint.

4. Toon interesse

Je wordt pas een pro in small talk als je oprechte interesse toont. Vraag dus iets wat je écht wil weten en maak er een sport van om iemand beter te leren kennen. Het gesprek wordt direct minder oppervlakkig! Let daarbij ook op je lichaamshouding. Knik af en toe, maak oogcontact en (glim)lach.

5. Zoek naar overeenkomsten

Ontdek wat jij en jouw potentiële gesprekspartner met elkaar gemeen hebben. Het kan iets kleins zijn of iets als gemeenschappelijke vrienden, problemen, interesses of bezittingen. Hoe meer van die gemeenschappelijke factoren je ter sprake kunt brengen, hoe hechter het contact.

6. Wees vrolijk

Positiviteit is de sleutel tot een gezellig gesprek. Start bijvoorbeeld met een vriendelijke groet of een compliment. Zo geef je de ander het gevoel dat hij/zij gewaardeerd wordt en kun je het daarna over andere dingen hebben. Het is helemaal mooi als je een vraag aan het compliment weet te koppelen! “Wat een leuke sneakers! Waar heb je die gekocht?”  Is hier een voorbeeld van!

7. Durf small talk aan te gaan!

Grijp situaties aan die je anders zou vermijden, want hoe vaker je met vreemden of vage bekenden praat, hoe beter je in small talk wordt. Oefening baart kunst!

Over het weer praten is prima als je niks beter weet, maar het is wel oppervlakkig. Durf de diepte in te gaan en een spannend onderwerp aan te kaarten. Zo verander je jouw small talk binnenkort in big talk en til je je relaties tot een hoger niveau!

Wil je meer lezen over waardevolle soft skills?

Lees hier meer soft skills tips & blogs!

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv