Aut in the office gesprekken bij Brunel

Van 30 maart tot en met 6 april vond de NVA Autismeweek 2019 plaats. Het thema dit jaar was 'Autisme werkt!' Met deze week wil de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) werknemers met autisme en werkgevers dichter bij elkaar brengen. De Brunel foundation ondersteunt dit initiatief en organiseerde daarom 'AUT in the Brunel office'. Hiermee heeft Brunel mensen met autisme kennis laten maken met de Brunel organisatie en haar medewerkers, door op een open en eerlijke manier met elkaar in gesprek te gaan over het zoeken, vinden en behouden van werk. Dit leverde mooie gesprekken op, waarvan wij er een aantal delen.

Rust, structuur en begeleiding

Sandra was vijf jaar toen de diagnose PPD-NOS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified)  bij haar werd vastgesteld. Zij moest naar een speciale school, waar zij de begeleiding kreeg die zij nodig had. Thuis nam haar broer haar op sleeptouw in het ‘normale’ leven, wat Sandra’s ontwikkeling enorm stimuleerde. Tijdens de havo ging het zo goed met Sandra dat zij haar opleiding op een reguliere school mocht afmaken. Op dit moment studeert zij af aan de Hogeschool van Amsterdam als Online Marketeer.

Vorig jaar liep Sandra stage op de marketingafdeling van Brunel. Volgens vader Frank vond Sandra hier precies wat zij nodig heeft in een werkplek. “Om goed te kunnen functioneren, heeft Sandra een rustige omgeving, structuur en goede begeleiding nodig. Dit alles vond zij bij Brunel. Hier werd veel rekening met haar gehouden, waardoor Sandra veel minder last had van haar stoornis. Zij had geen betere stageplek kunnen treffen!”

Vast contract

Toen Jaap twee jaar geleden bij Brunel solliciteerde, vond hij het spannend om over zijn autisme te vertellen. Hij was bang voor de negatieve reactie en de daaropvolgende afwijzing. Enorm opgelucht was Jaap dan ook toen de afwijzing uitbleef en hij aan de slag kon bij Brunel. “Vanaf het eerste moment heb ik een goed gevoel bij Brunel. Er is altijd sprake van prettig contact, openheid en vertrouwen. Bij Brunel ben je geen nummer. Afspraken en tijdslijnen worden besproken en nageleefd, wat voor mij heel belangrijk is. Er wordt hier echt rekening met mij gehouden, dat waardeer ik enorm.”

Na zes jaar op tijdelijke contractbasis te werken bij verschillende werkgevers, kreeg Jaap bij Brunel een vast contract aangeboden. “Dat had ik nooit verwacht. Ik was gewend dat werkgevers vooral naar mijn beperkingen keken. Brunel keek in plaats daarvan naar mijn krachten en die bleken de moeite waard te zijn. Na al die jaren heb ik het gevoel van zekerheid bij een werkgever die haar best doet mij te begrijpen en te faciliteren waar nodig. Hier kon ik alleen maar van dromen.”

Personeel met autisme aannemen

Na jarenlang keihard werken als consultant in binnen- en buitenland, werd Mark elf jaar geleden ziek. Hij herstelde langzaam met ups-and-downs en uiteindelijk is een paar jaar geleden Asperger bij Mark vastgesteld. Dat verklaarde veel. Mark is vrijwel direct daarna gestart als ZZP’er. “Ik zie mijn Asperger absoluut als een gave. Natuurlijk zit het me soms in de weg, maar daar heb ik mijn trucjes voor. Door mijn Asperger denk ik ‘niet standaard’, maar daardoor ben ik juist in staat mijn creativiteit optimaal te benutten en naast de hoe-vragen tevens de waaromvragen te beantwoorden.”

Mark is een groot voorstander van het aannemen van personeel met autisme. “Mensen met autisme kunnen zich vervreemd voelen in deze wereld. Het is belangrijk dat zij deel uit maken van een groep of geheel en kunnen voor een organisatie absoluut van toegevoegde waarde zijn. Geld is niet hun drijfveer, dat wordt alleen gezien als een beloning. Het gaat voor autisten om normen, waarden, zingeving en volwassenwording. Dat zijn de cruciale factoren.''

Begrepen worden

Voor mensen met autisme is het heel belangrijk om gehoord en begrepen te worden. Tijdens “AUT in the Brunel office” vonden heel open en eerlijke gesprekken plaats over autisme en het zoeken, vinden en behouden van werk. Waarbij zowel de uitdagingen als de krachten werden besproken. Met “AUT in the Brunel office” wilden wij mensen met autisme kennis laten maken met Brunel medewerkers en wederzijdse inspiratie stimuleren. Dit is naar ons idee ruimschoots gelukt.